Flygtningestrøm er en forsmag på klimaforandringer

KLIMA – De store menneskemængder, der i dag bevæger sig mod Europa, er en forsmag på, hvad klimakriser i fremtiden vil føre med sig. Det siger EU’s tidligere klimakommissær Connie Hedegaard i det nye nummer af magasinet Global Økologi.

Connie Hedegaard advarer mod konsekvenserne af de globale klimaforandringer. Foto: Olivier Hansen

En voldsom tørke i Syrien i årene omkring 2007 tvang halvanden million syrere fra landområderne ind til byerne. Klimaforandringerne er en del af de årsager, der skubbede landet ud i borgerkrig.

Det fortæller EU’s tidligere klimakommissær Connie Hedegaard i Global Økologi – Det Økologiske Råds magasin. Global Økologi bringer i det nyeste nummer et stort tema om de globale klimaforandringer og COP21 i Paris.

- Man må bare konstatere, at når mennesker pludselig sætter sig i bevægelse i stor stil, ud af eksempelvis Syrien og Afrika, så er det en forsmag på det, videnskabsfolk har sagt, at vi kan vente os: Når livsbetingelserne blandt andet på grund af klimaet ændrer sig og sætter folk i bevægelse, så ser man pludselig mennesker gå på E47 på Lolland. Jeg tror, at der kommer mere og mere fokus på den sikkerhedspolitiske dimension af klimadiskussionen, siger Connie Hedegaard.

Folk forstår perspektiverne
Efter hendes vurdering er det vigtigt, at danskerne forstår den del af problemet.

- Jo før folk forstår de meget store perspektiver – sikkerhedspolitisk og fremadrettet – desto tidligere tror jeg, at flere vil anerkende, at det at investere i klimavenlige løsninger ikke kun er en omkostning, men rent faktisk nødvendigt. Det er en investering i en stabil og mere forudsigelig fremtid, siger EU’s tidligere klimakommissær.

Til spørgsmålet om, hvad forklaringen er på, at vi ikke forstår kompleksiteten i dag, svarer hun:

- Jeg tror, at danskerne forstår det her. Trygfondens seneste tryghedsmåling viste, at klimaproblemet står meget højt på danskernes dagsorden. Det, man kan undre sig over, er, at når man sidder med en finanslov og skal have enderne til at mødes, så er det åbenbart alligevel fristende at skære på energiudvikling og nye teknologier. Måden, vi taler om det på i visse dele af det politiske miljø, er for kortsigtet. Der er brug for, at man tør tænke langsigtet, siger Connie Hedegaard til Global Økologi.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: