Flertal siger nej tak til profit i fjernvarmen

ENERGI – Kun syv procent af danskerne mener, at der skal kunne tjenes penge eller skabes overskud ved at producere fjernvarme. Dermed er de lodret uenige i de anbefalinger, som McKinsey giver i en ny regeringsrapport. Det viser en ny meningsmåling, som TNS Gallup har lavet for Dansk Fjernvarme.

En meningsmåling viser, at kun syv procent af befolkningen mener, at der skal skabes overskud ved at producere fjernvarme.

Regeringen overvejer at følge anbefalingerne i en ny rapport om at privatisere forsyningsselskaberne. Men nu viser en ny meningsmåling, at der er stort flertal imod, at private virksomheder skal kunne score kassen ved at sælge fjernvarme.

TNS Gallup har spurgt i alt 1.061 danskere om deres syn på fjernvarmesektoren. Mere end tre ud af fire danskere erklærer sig enten enige eller overvejende enige i, at prisen på fjernvarmen fortsat skal reguleres, så der ikke kan tjenes penge eller skabes overskud ved at producere den. Kun syv procent er enige i McKinseys anbefalinger om at private virksomheder skal kunne generere overskud ved at sælge fjernvarme..

- Målingen viser helt grundlæggende, at danskerne bakker op om den model, vi har i dag, hvor det ikke er meningen, at fjernvarmen skal åbne op overfor risikovillig privat kapital, der vil skulle trække et stort årligt overskud ud, siger Kim Mortensen, direktør i dansk Fjernvarme.

Non-profit model
Han peger på, at Danmark har nogle af Europas laveste varmepriser og den højeste forsyningssikkerhed.

- Det har vi blandt andet takket være den non-profit model, vi har i dag, hvor det ikke er muligt at spekulere i sektoren, og det kan vi se i målingen, at danskerne sætter pris på, siger Kim Mortensen.

Samtidig viser målingen fra TNS Gallup, at kun 1 ud af 20 er parate til at afgive bestemmende indflydelse på energiforsyningen. I dag er fjernvarmeforsyning typisk ejet af forbrugerne. Enten direkte i andelsselskaber eller via deres kommune.

Vælgerne trodser McKinsey og Regeringen
Det får Dansk Fjernvarme til at sende en kraftig appel til regeringen, der senere på året vil fremlægge ny forsyningsstrategi, hvori den forventes at læne sig op af anbefalinger fra konsulenthuset McKinsey, der vil ændre ejerskabsformen i fjernvarmen.

- McKinsey er simpelthen ude af trit med det, som befolkningen ønsker. Der er simpelthen ikke efterspørgsel på de konklusioner, som regeringen har bestilt hos McKinsey. Derfor vil jeg også kraftigt appellere til, at regeringen ikke bygger alt for stor en del af deres forsyningsstrategi på konklusionerne fra McKinsey, siger Kim Mortensen.

Konsulenthuset McKinsey og CO offentliggjorde tidligere på måneden en rapport, hvori de anslår, at forsyningssektoren samlet set kan gennemføre besparelser for op imod syv milliarder kroner og besparelser i fjernvarmen alene for 2,3 milliarder kroner.

Forsyningssektoren, herunder Dansk Fjernvarme, har været stærkt kritisk overfor rapporten fra McKinsey, som de mener mangler indsigt i fjernvarmen. Det mener Dansk Fjernvarme blandt andet skyldes, at konsulenterne fra McKinsey alene har besøgt ét fjernvarmeselskab.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: