Fiktiv rente spænder ben for grøn omstilling

Det Økologiske Råd afholder seminar om diskonteringsrenten. Det sker i samarbejde med Danmarks Vindmølleforening og Dansk Fjernvarme og foregår 17. september kl. 13-16.30 på Christiansborg.

Det er nødvendigt med en lavere diskonteringsrente, hvis der skal gang i den grønne omstillinger, mener Christian Ege.

Den danske diskonteringsrente er usædvanligt høj – 5 pct. mod 3-3,5 pct. i de fleste andre europæiske lande. Den høje rente spænder ben for grøn omstilling og store investeringer i vedvarende energi, mener Det Økologiske Råd og andre grønne organisationer.

- Jo højere renten er, jo mindre vægter vi værdien af miljøskader, som vil opstå om 50 eller 100 år, men som vi kan forebygge nu. Derfor er det uacceptabelt, at den danske rente er på 5 pct. mens lande, vi ellers sammenligner os med, kalkulerer med 3 eller 3,5 pct., siger sekretariatsleder Christian Ege fra Det Økologiske Råd.

Diskonteringsrenten bliver fastlagt af Finansministeriet og bruges til at beregne, om store, langsigtede investeringer er samfundsøkonomisk bæredygtige. Jo højere renten er, jo mindre favorable bliver meget investeringstunge anlæg, hvis de positive miljøeffekter først viser sig om mange år. Det lægger en alvorlig dæmper på VE-omstillingen.

Det problem bliver der sat fokus på ved et seminar den 17. september 2012 på Christiansborg. Det Økologiske Råd, Dansk Fjernvarme og Danmarks Vindmølleforening står bag arrangementet, som finder sted i SF’s gruppeværelse fra 13-16.30.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: