EU vil forlænge tilladelse til Roundup uden om politikerne

SPRØJTEGIFT – Danmark vil trodse flertal og støtter, at EU uden om det politiske system administrativt kan forlænge godkendelsen til glyfosat i Roundup.

- Eftersom der ikke har kunnet skabes enighed om en fornyet godkendelse, støtter vi forslaget om en administrativ forlængelse af den eksisterende tilladelse til glyfosat, skriver Esben Lunde Larsen til EU.

Hvis EU-Kommissionen inden for få dage vælger at forsøge sig med en administrativ godkendelse af glyfosat, aktivstoffet i Monsantos sprøjtemiddel Roundup, så kan man regne med Danmarks støtte.

Det fremgår af et brev netop afsendt fra Miljø- og Fødevareministeriet, som Dagbladet Information har fået aktindsigt i.

Sagen om det kontroversielle ukrudtsmiddel har været ved at gå i hårdknude for EU-Kommissionen. Den gældende tilladelse til at markedsføre pesticider med glyfosat i EU udløber om en måned, og Kommissionen har i to omgange forsøgt at skaffe det krævede kvalificerede flertal blandt EU-landene til en fornyet tilladelse.

Danmark: Vi støtter
»Vi vi gerne benytte lejligheden til at takke Kommissionen for sin indsats med hensyn til den fornyede tilladelse til glyfosat i EU,« hedder det indledningsvis i Miljø- og Fødevareministeriets brev til Bruxelles, afsendt i tirsdags.

»Eftersom der ikke har kunnet skabes enighed om en fornyet godkendelse, støtter vi forslaget om en administrativ forlængelse af den eksisterende tilladelse til glyfosat, indtil klassifikationen fra ECHA bliver tilgængelig,« skriver ministeriet videre med henvisning til EU’s kemikalieagentur.

Ifølge Information har 39 europæiske natur- og miljøorganisationer i en fælles henvendelse appelleret om et nej til fornyet godkendelse, mens godt 1,4 millioner mennesker verden over har tilsluttet sig en underskriftindsamling for et forbud.

Forleden appellerede den Europæiske Sammenslutning af Fødevare, Landbrugs- og Turisme-fagforbund, EFFAT, til EU-Kommissionen om »at forbyde glyfosat i EU«.

Læs artiklen i Information: Danmark arbejder for ny Roundup-tilladelse

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: