Esben Lunde: En kornmark er natur

NATURSYN – Det er en smule arrogant at påstå, at en kornmark ikke kan være natur, mener Esben Lunde Larsen, der i går tørnede sammen med blandt andre Ida Auken og Maria Reumert Gjerding i en debat om landbrug og natursyn.

Esben Lunde Larsen mener, kritikerne er arrogante, når de påstår, at en kornmark ikke er natur. Foto: Screendump

Regeringen er i øjeblikket med miljø- og fødevareminister Esben Lunde ved bordenden ved at strikke en naturpakke sammen, som blandt andet skal kompensere for landbrugspakken, der giver los for mere kvælstofudledning.

Men på forhånd har oppositionen belært af de hidtidige erfaringer skruet helt ned for forhåbningerne og har ikke tiltro til, at Venstre-regeringen for alvor vil styrke naturen. En tydeligt presset miljø- og fødevareminister måtte blandt andet forsvare sit natursyn, da landbrug og natur i går aftes var til debat i Clemens Kjærgaards debatprogram på DR.

- Det er en smule arrogant at påstå, at en kornmark ikke kan være natur, lød det blandt andet fra Esben Lunde Larsen.

- Det er en meget studentikos diskussion, at man ikke kan tale om, at danskere kan gå ud i naturen, se på en kornmark og nyde, at det er en kornmark. Så kan det godt være, at der er nogle forskere, der opfatter det som en biodiversitetsørken. Og ja, det er klart. Der er ikke al den flora og fauna, som der kan være i uberørt natur, men det er jo derfor regeringen har sagt med naturpakken: Vi ønsker at lave mere uberørt skov. Vi ønsker at fremme biodiversitet. Men det er en smule arrogant at stå at påstå, at man ikke kan have en kornmark, som er natur, lød det i et harmdirrende indlæg fra ministeren.

Maria Gjerding: Det er absurd
Maria Gjerding fra Enhedslisten mente, Esben Lundes natursyn er fuldstændig absurd.

- Det er absurd at sige, at en kornmark eller en majsmark er natur. Det er en biologisk ørken. Danmarks natur bliver fattigere hvert eneste år, der går. Vi får færre og færre fugle, vi får færre og færre forskellige dyr, vi får færre og færre planter. I afsætter et budget til naturpakken, som er lige så stort som det, det koster at flytte Skov- og Jagtmuseet fra Hørsholm til Djursland. Det er en mikroskopisk pakke i det store billede, sagde Maria Gjerding.

Ifølge Esben Lunde Larsen er naturpakken imidlertid et udtryk for regeringens vilje til at fremme biodiversitet.

Ministeren sagde også, at regeringen vil styrke økologisk landbrug, fordi man har afsat penge til, at alle de landmænd, der ønsker det, kan få omlægningsstøtte, men samtidig har regeringen skåret kraftigt ned på netop forskning i økologisk landbrug.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: