Soja udløser voldelige angreb på oprindelige folk

LANDBRUG – Store sojalandbrug indtager Chacoskoven og fordriver oprindelige og lokale folke med vold og trusler. De store monokulturer fratager lokalbefolkningen deres jagtmarker og forhindrer dem i at have eksistenslandbrug.

Sojabønder sætter bevæbnede folk ind overfor lokale folk. Dermed mister de deres fødegrundlag og er ofte nødt til at flytte fra deres jord. Hvis de bliver boende, må de leve i konstant angst for vold og overgreb. Foto: Jima Wickens via Mighty Earth

Af Gry Bossen, kampagne- og klimagruppekoordinator i Verdens Skove

Gran Chacos skove er hjem for mange oprindelige folk som er afhængige af Chacoskovene for at overleve. På trods af at de oprindelige folk ofte har rettigheder til jorden og skoven, så indtager sojabønderne ulovligt jorden og efterlader de oprindelige og lokale folk uden jagtmarker og mulighed for at finde føde i skoven.

Flere oprindelige folk fortæller hvordan de er blevet overfaldet og tævet af bevæbnede mænd, som sojabaronerne har sendt ud.

Det oprindelige folk Y’apó, der lever i det nordlige paraguay, blev ifølge den Paraguayske avis E’a invaderet af 50 bevæbnede mænd, sendt af nabolandbruget, som har ryddet 1000 hektar jord for skov inde i de oprindelige folks territorium. Landbruget der ejes af gruppen La Americana beskylder nu de oprindelige folk for at færdes ulovligt på jorden.

Lever i evig frygt
Ifølge avisen E’a smdarede de bevæbnede mænd døre og invaderede huse, overfaldt voksne og børn og sparkede til gravide kvinder. Nogle mistede deres børn som resultat af overfaldene. Toogtredive af de oprindelige folk blev såret, flere blev ramt af skud. Flere ofre fortæller, at de bevædnede mænd ville tvinge dem til at forlade deres jord.

Samfundets leder, Abelino Garcia fortalte til Mighty Earth’s researchteam at La Americana bliver ved med at beskylde dem for at færdes ulovligt på deres jord. Og at hans folk lever i konstant frygt for at de bevæbnede mænd vil komme tilbage og forsøge at tvinge dem til at forsvinde igen, eller det der er værre.

Spolerer kulturen og splitter folket
Abelino Garcia fortæller at sojaplantagerne har skabt splid internt i samfundet mellem dem der forsøger at beskytte deres oprindelige land og dem som har solgt det til sojafirmaet. Deres samfund nu er omringet af sojamarker og at der derfor ikke længere er muligheder for traditionel jagt. Det store sojalandbrug har sat Y’apóernes kultur i fare for at forsvinde.

Ramon Lopez der er leder af hele regionens oprindelige folks samfund fortæller at mange andre samfund er blevet forflyttet efter at afskovning har ødelagt deres oprindelige måde at leve på. Der er ikke meget håb for at de oprindelige folks samfund vil modstå sojaplantagernes invadering af deres skove.

Skriv under og læg pres på landbrugsindustrien
Det er i Verdens Skoves nye rapport påvist at soja dyrket i områder hvor lokale folk er blevet udsat for ovenstående, kommer til Danmark.

Det er en af flere grunde til, at landbrugsindustrien bør tage ansvar for, at den soja, de importerer, ikke er dyrket på ulovligt indtaget jord eller har krænket oprindelig og lokale folks rettigheder.

Derfor kører Verdens Skove lige nu en kampagne, som sætter fokus på landbrugsindustriens rolle i importen af den problematiske soja. Via kampagnen vil Verdens Skove kræve, at landbrugsindustrien tager større ansvar for, at den soja, de importerer, ikke har overtrådt lokales rettigheder og forårsaget skade på deres helbred.

Du kan hjælpe os med at lægge pres på landbrugsindustrien ved at skrive under på vores kampagne og dermed bede landbrugsindustrien om at leve op til deres ansvar.

Du kan støtte Verdens Skoves soja-kampagne her.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: