Eksporten af vandteknologi til Kina fordoblet

VANDTEKNOLOGI: På blot syv år har Danmark fordoblet eksporten af vandteknologi til Kina. Den kinesiske vandminister, Chen Lei, besøger Danmark for at se på vandteknologi og lave nye samarbejdsaftaler med Danmark og EU.

Tidligere miljøminister Ida Auken, da hun underskrev en aftale med Kinas vandressourceminister Chen Lei, som i disse dage er i Danmark.

Danske pumper, ventiler og måleudstyr er i høj kurs i Kina.

Hver dag investerer Kina en milliard danske kroner alene i deres vandforsyning, og en større andel af komponenterne er danske. Det viser nye tal fra konsulentfirmaet DAMVAD. I 2007 var eksporten af vandteknologi til Kina 412 mio. kroner, mens den i 2014 var 831 mio. kroner.

I dag tager miljøminister Kirsten Brosbøl imod Kinas vandminister Chen Lei for at se på vandteknologi og i løbet af de næste dage drøfte, hvordan samarbejdet mellem Danmark, Kina og EU kan blive endnu stærkere.

- Danmark er i den absolutte superliga, når det gælder højteknologiske vandløsninger. Chen Leis besøg er en enestående mulighed for at vise Kina, hvad vi formår på vandområdet, og hvad vi kan tilbyde kineserne, der står over for massive investeringer på vandområdet i disse år. Jeg har tidligere mødt Chen Lei i Kina og Singapore, men jeg glæder mig specielt til, at han med egne øjne kan se, hvad vi er i stand til i Danmark, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Chen Leis besøg indledes på det topmoderne Marbjerg Vandværk ved Roskilde, som blev indviet i marts måned i år, og som danner forbillede for fremtidens vandværker.

Vandvision skal indfries
I marts blev Kirsten Brosbøl enig med danske producenter af vandteknologi og forsyningssektoren om, at eksporten af vandteknologi skal fordobles inden 2025.

- Vi kan skabe 3.000 – 4.000 job ved at fordoble eksporten, men det kræver blandt andet, at vi kommer endnu stærkere ind på det kinesiske marked. Vi har en enorm viden, vi har teknikken, og vi er også gode til at få tingene til at ske. De vil have løsninger, som kan rense spildevandet og reducere vandforbruget, og det kan vi levere, siger Kirsten Brosbøl.

Humphrey Lau, CEO for Grundfos China, hilser besøget fra den kinesiske minister velkommen.

- Vi oplever en god efterspørgsel på vores danske løsninger på vandområdet i Kina og ser en stadig stigende interesse for at adressere vand- og energieffektivitet i denne sammenhæng. Samtidig er der også et stort behov for effektive spildevandsløsninger. Med ministerens besøg her i Danmark får vi flot understreget vores kompetencer inden for disse områder, siger Humphrey Lau.

Den danske miljøminister var i Kina i efteråret, hvor hun indviede præfabrikeret pumpestation til netop spildevand i Kinas fjerdestørste by, Tianjin.

Tirsdag deltager miljøminister Kirsten Brosbøl og den kinesiske vandminister Chen Lei i China Europe Water Platform-topmødet (CEWP) i København, hvor Danmark de seneste tre år har ledet det kinesisk-europæiske vandsamarbejde.

Onsdag mødes Kinas vandminister med repræsentanter fra en række danske virksomheder for at høre mere om, hvad virksomhederne kan tilbyde Kina.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: