EcoUpdate uge 25 – 2015

Korte nyheder, citater, klip og links om energi, klima, landbrug, mad, miljø, natur, transport og økologi. Opdateres jævnligt i uge 25 – 2015.

 

Medlemmerne flygter fra Bæredygtigt Landbrug

21. juni Økonomien i landbrugets protestgruppe, Bæredygtigt Landbrug, er nu så elendig, at den private forening må søsætte en dyr annoncekampagne i et forsøg på at skaffe balance i økonomien, skriver gylle.dk.

Foreningen har indrykket helsidesannoncer i landbrugspressen, hvor man opfordrer læserne til at stoppe medlemsflugten ved at melde sig ind. Bæredygtigt Landbrug har også købt bannerreklamer på internettet. Et medlemskab koster 3.000 kroner plus moms.

I fagbladsannoncen anvender foreningen et billede at de to nordjyske agroproducenter, der blev frifundet ved retten i Holstebro 11. maj 2015 for at have overtrådt randzoneloven. De to provokatører slap uden straf på grund af juridiske uklarheder i den daværende lovtekst, skriver gylle.dk


Danmark suser mod 90 procent grøn el og fjernvarme i 2030

21. juni Når vi i 2030 tænder for lys og radiator, vil 90 procent af energien være grøn. Det viser en ny fremskrivning, som Dansk Energi præsenterede torsdag på Energiens Topmøde 2015.

- Vores status viser, at vi tager et tigerspring, når det kommer til grøn el og varme. Vi skal fortsat bygge ud med vedvarende energi, men i et andet tempo. Det næste tigerspring skal tages på vores energiforbrug, som i langt højere grad skal omfavne elektrificeringen, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Energiforliget for 2012 satte mål for, at Danmark skal have 50 procent vindkraft i 2020, at energiforbruget skulle falde, og at en større del af danskernes energiforbrug skulle elektrificeres.  Det sidste politiske ønske er langt fra forløst, viser Dansk Energis tal.

 

Dyr forsvinder 100 gange hurtigere

20. juni Det går hastigt nedad bakke for biodiversiteten. Verden bevæger sig mod en sjette masseudslettelse, hvor dyr vil forsvinde 100 gange hurtigere, end de tidligere har gjort.

Det advarer forskere fra flere førende amerikanske universiteter om i en ny rapport. Og de kan ikke udelukke, at mennesker kan være blandt ofrene, skriver ritzau og AFP.

- Ikke siden tiden med dinosaurerne sluttede for 66 millioner år siden, har planeten mistet arter i et hurtigt tempo, hedder det i den opsigtvækkende rapport fra eksperter på Stanfords Universitet, Princetons Universitet og Californiens Universitet, Berkeley.

 

Frankrig forbyder salg af Roundup til private

Roundup er fjernet fra hylderne i Frankrigs havecentre.

18. juni Franske haveejere må finde lugejern og knofedt frem, efter at landets miljøminister Ségolène Royal har bedt havecentre og byggemarkeder om at fjerne Roundup-flaskerne fra deres selvbetjeningshylder, skriver Politiken.

Opfordringen kommer i kølvandet på, at et ekspertpanel under WHO i marts nåede frem til, at aktivstoffet glyfosat, som er verdens suverænt mest brugte ukrudtsmiddel, er »sandsynligvis kræftfremkaldende« for mennesker.

- Frankrig skal være i offensiven i forhold til at forbyde pesticider. Jeg har bedt havecentrene om ikke længere at sælge Monsantos Roundup, sagde den franske miljøminister under et mediedækket besøg i tirsdag denne uge i et havecenter i udkanten af Paris.

Både de danske vandværkers forening, Danva og Danmarks Naturfredningsforening synes, det er et udmærket initiativ, Frankrig har taget.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: