Den nordiske svane flyver højt

Det nordiske miljømærke Svanen er sammen med EU Ecolabel blandt de ti bedst kendte miljømærker og certificeringer i hele verden.

Det nordiske svane-mærke rangerer højt blandt verdens mest kendte miljømærker.

Det fremgår af en ny rapport ‘Reviewing the Adoption of Ecolabels by Firms’ fra den internationalt anerkendte uddannelsesinstitution IMD Business School. De har spurgt internationale virksomhedsledere som deltager i IMD’s kurser i strategisk virksomhedsledelse.

Svanen og EU Ecolabel endte blandt de ti bedste når det gælder spontant kendskab, det vil sige kendskab til mærket uden at den adspurgte er blevet præsenteret for forskellige mærker. Svanen fremhæves sammen med Der Blaue Engel (Tyskland) som en inspirerende pioner for andre mærker, oplyser Nordisk Råd.

Svanens og Der Blaue Engels krav har især påvirket kriterierne for offentlige indkøb. Det fremgår af de dybdeinterview og webundersøgelser (1.052 svar) som IMD har indsamlet.

Eksport af nordisk miljømærkning

Det nordiske miljømærke Svanen kan også snart være ved at lette og flyve sydpå – hele vejen til Sydamerika.

Nordisk Ministerråd har netop taget initiativ til et samarbejde med FN’s Miljøprogram (UNEP) med henblik på at Chile, Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay kan skabe et miljømærke med inspiration fra de nordiske lande.

Ifølge eksperter er en regional miljømærkning en omkostningseffektiv imødekommelse af de veldokumenterede behov for at gøre produktions- og forbrugsmønstrene mere bæredygtige.

Det sparer ikke kun tid og ressourcer at arbejde på regionalt frem for nationalt niveau. Det forstærker også den regionale integration og samarbejdet inden for miljø-, industri- og forbrugerpolitikken. At knytte miljømærkning tæt sammen med bæredygtige offentlige indkøb skaber desuden en øget efterspørgsel på miljømærkede produkter.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: