Den iberiske los i fremgang

VILDE DYR – Der er nu over 400 af verdens mest truede katteart – den iberiske los. Det er et stort fremskridt. Dog lurer truslerne stadig. Losserne mister stadig livet ved sammenstød med biler – og af sult.

WWF Verdensnaturfonden glæder sig over fremgangen for den den iberiske los. Foto: WWF

I 2002 fik den iberiske los den knap så fornemme titel som den mest truede katteart i verden. Dengang var hele bestanden på under 100. Det stigende antal losser er et symbol på, hvad samarbejde kan gøre for at bevare de truede arter.

- WWF glæder sig over de hjertevarmende nyheder om lossens tilbagekomst. Det er en vigtig bedrift, som også minder os om, at vi fortsat har et ansvar. Vi skal fortsat styrke vores indsatser og beskyttelsesprogrammer, så vi kan bidrage til at sikre verdens truede dyrearter, siger Gitte Seeberg, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden.

Arbejdet med at genindføre lossen forskellige steder på Den Iberiske Halvø er en del af Life+ Iberlince. Et projekt, som arbejder målrettet med lossen, og som er støttet af EU. WWF er involveret i projektet.

Stadig truet
På trods af de gode nyheder er den iberiske los stadig voldsomt truet. Hele 51 iberiske losser har mistet livet i trafikken over de sidste tre år, og lossens primære bytte – vilde kaniner – er truede af en smitsom og dødelig sygdom.

Kaninpopulationen er faldet til mere end halvdelen i de afgørende områder, hvor den iberiske los holder til.

- Arbejdet med at sikre lossens fremgang er endnu ikke færdigt – men vi er helt klart på rette vej, siger Gitte Seeberg.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: