Kystfiskere vil genoplive Fisketorvet i København

MAD – Kystfiskere, som bruger særligt skånsomme og miljøvenlige fangstmetoder, vil sælge direkte til forbrugerne og genopliver lørdag 11. marts Fisketorvet i hjertet af København. Det bliver næsten som i gamle dage, lover de.

Kystfiskerne fra hele landet samles i København for at puste nyt liv i en gammel tradition. Foto: Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri

Der bliver masser af friske fisk til københavnerne, når kystfiskere fra hele landet på lørdag otte dage samles foran Torvehallerne i København for at sælge super friske og skånsomt fanget fisk direkte til kunderne.

Kystfiskerne vil puste nyt liv i den gamle tradition med at sælge frisk fisk på Fisketorvet. Det foregår lørdag den 11. marts foran Torvehallerne i København.

De danske kystfiskere er en truet art, men går nu i offensiven for at overleve.

Havets øko-bønder
På blot 10 år er antallet af kystfiskere mere end halveret, og 49 danske fiskerihavne er lukket, fordi de har svært ved at klare sig i konkurrencen fra de store trawlere, som er fiskerierhvervets parallel til landbrugets industri-svinestalde.

Kystfiskerne bruger typisk fiskeredskaber, som er langt mere skånsomme mod naturen. Samtidig opsamler de kun en minimal bifangst, og så tager de ud og hjem samme dag og sikrer dermed super friske fisk.

Kystfiskerne kan med en vis ret sammenlignes med landjordens øko-bønder og forsøger som dem at producere fødevarer på en mere bæredygtig og naturskånsom måde.

Naturskånsomt fiskeri med garn, snurrevod og ruser har fået vind i sejlene. Her er Morten Krogh ved at sælge fisk på kajen. Foto: Michael Boisen

Fokus på gevinsterne
Gennem en stime af oplevelser vil arrangementet i København fokus på de store gevinster for havnaturen og lokalsamfundene ved at bevare og udvikle kystfiskeriet. Samtidig genskabes den tætte kontakt mellem de danske kystfiskere og de danske forbrugere.

- Kom og støt op om det skånsomme kystfiskeri, bliv klogere på den danske havnatur og køb en frisk fisk med hjem, lyder det i en pressemeddelelse fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri  og WWF, Verdensnaturfonden, som støtter op om kystfiskerne og det spændende initiativ.

PROGRAM:

Tid og sted: Kl. 10:30 til 15:00, lørdag den 11. marts 2017 i Torvehallerne, København. Gratis adgang.

  • Kystfiskere fra hele landet sælger frisk fisk, som bliver flået og fileteret på stedet, hvis man ønsker det.
  • Børn og barnlige sjæle kan tage på ’snorkel-tur’ med havbiolog og tidligere DR NØRD Peter Skødt Knudsen og fange rigtige fisk med hænderne på ’havbunden’ mellem Torvehallerne.
  • Den Blå Planets skoletjeneste dissekerer fisk (kl. 11 og 14) og stiller røreakvarier op.
  • Vi dyster om saltvandsvåde præmier, når vi spiller Fiskémon Go og fanger ’Stonybong’, ’Pikahorn’ og ’Squiddle’ og mange andre fiskémons, der kan udvikle sig til danske havdyr.
  • Kokke fra Musling Bistro tilbereder lækre fiske- og skaldyrsretter
  • Rise Bryggeri skænker frisktappet håndbrygget øl fra Ærø
  • Politikere fra Christiansborg lægger vejen forbi og fortæller om deres yndlingsfisk.

Bag arrangementet står Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK), Fiskerikajen ApS og
WWF Verdensnaturfonden i samarbejde med Den Blå Planet. Arrangementet er en del af projektet »Naturskånsom fisk – fra hav til tallerken« støttet af VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: