Færre næsehorn bliver dræbt

NATUR – Antallet af dræbte næsehorn falder for tredje år i træk i Sydafrika, viser nye tal fra WWF. I 2017 blev der dræbt 1.028 næsehorn. Det er 26 færre end året før. Antallet af dræbte næsehorn er dog stadig alarmerende højt.

Der bliver dræbt færre næsehorn nu end der gjorde for tre år siden, men set over en længere periode er antallet af dræbte næsehorn eksploderet. I 2007 blev der dræbt 13 næsehorn, men sidste år måtte 1.028 næsehorn lade livet.

I 2014 blev der dræbt rekordmange næsehorn i Sydafrika: Hele 1.215 næsehorn måtte lade livet under krybskytternes kugler. Derfor er det en god nyhed, at der i 2017 blev dræbt 187 færre næsehorn end i rekordåret 2014.

- Det er selvfølgelig en god nyhed, at antallet af dræbte næsehorn i Sydafrika er faldet for tredje år i træk, men det betyder desværre ikke, at problemet er løst. Der er kun knap 25.000 næsehorn tilbage i Afrika, og krybskytteriet på næsehorn er eksploderet de sidste 10 år. Selvom det går den rigtige vej nu, går det ikke hurtigt nok. I WWF arbejder vi hårdt for at stoppe krybskytteriet – og det haster, siger Jacob Fjalland, international programchef i WWF Verdensnaturfonden.

Ifølge WWF findes der ca. 20.000 hvide næsehorn i Afrika og ca. 5.000 sorte næsehorn. I slutningen af 1960’erne var der ca. 70.000 sorte næsehorn i Afrika. En stigning i krybskytteriet nedbragte antallet af næsehorn med 96 procent mellem 1970 og 1992. I 2011 blev tre underarter af det sorte næsehorn erklæret uddøde.

For 150 år siden vrimlede det ellers med sorte og hvide næsehorn på Afrikas savanner, og ifølge WWF var der dengang formodentlig over en million dyr.

Trusler mod afrikanske næsehorn
Tab af levesteder og krybskytteri er de største trusler mod næsehorn.

I dag er illegal handel med næsehornets horn en af hovedtruslerne mod det store dyr. Hornet bliver især brugt til udsmykning og i traditionel asiatisk medicin, hvor man tror, at pulveret har en helbredende effekt. Vietnam står for den største import og illegale handel med næsehornshorn, men også Thailand, Kina og Hong Kong importerer de ulovlige horn.

Krybskytteriet på næsehorn og andre store afrikanske dyr er de seneste år blevet mere organiseret, og banderne har taget automatvåben i brug. Dels for at nedlægge de store dyr og dels for at beskytte sig mod vagter og patruljer. Prisen på næsehornshorn kan løbe op i svimlende 500.000 kroner pr. kg.

WWF hjælper med at takle de største trusler mod de afrikanske næsehorn. For eksempel ved at udvide og styrke naturreservater, bevare næsehornets levesteder og hjælpe med at kortlægge og bekæmpe den illegale handel med næsehornshorn.

 

Tabet af levesteder og omfattende krybskytteri er de størse trusler mod næsehorn. Foto.Chris Kelly/WWF

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: