Danmark får EU-støtte til 200 brintbusser

TRANSPORT – Snart triller 200 nye brintbusser ud i den kollektive trafik. EU har i alt givet 40 millioner euro til 600 brintbusser. 200 skal køre i Danmark. Klimaministeren er begejstret.

Brintbus under tankning fra en brintstation i Antwerpen. Foto Nel Hydrogen

Med 100 millioner kroner til nye brintbusser får Danmark et ekstra skub fra EU til at sætte mere fut i den grønne omstilling af transportsektoren.

Med busserne følger brinttankstationer, som det danske firma NEL’s H2Station-fabrik i Herning skal levere. Ikke bare i Danmark men til alle projektets 600 brintbusser i Storbritannien, Letland og Danmark.

- Det er meget positivt, at EU har valgt at give et kontant tilskud til udrulning af brintbusser. Og det er endnu en fjer i hatten, at en dansk virksomhed skal levere de tankstationer, der kan fylde busserne med brint. Det er grøn omstilling og danske arbejdspladser på én gang. Og vi får fuld valuta for de tilskud vi over årene har givet til forskning og udvikling af brint gennem EUDP-programmet, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Med tilskuddet fra EU kan man sætte yderligere turbo på teknologiudviklingen så brintteknologien hurtigere bliver konkurrencedygtig over for traditionelle teknologier baseret på fossile brændstoffer.

Fakta: 200 nye brintbusser

  • Med 200 brintbusser på gaden, vil man kunne opnå en årlig CO2-reduktion på ca. 14.000 ton.
  • Brintbusser udleder ingen CO2 eller partikler, de udleder kun vand.
  • Efter planen kommer de første brintbusser på gaden i 2020.

Kilde: Energi- forsynings- og klimaministeriet

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: