Grønne partier vil udfase fossil-biler

TRANSPORT – SF, de radikale, Alternativet og Enhedslisten vil senest om 13 år sætter en stopper for import og køb af nye benzin- og dieselbiler. De grønne partier fremsætter fælles beslutningsforslag i Folketinget.

Et nyt beslutningsforslag om at udfase benzin- og dieselbiler kan være med til at sætte skub i den nødvendige omstilling af transportsektoren, håber partierne bag forslaget. Foto: Colourbox

En grøn opposition i Folketinget lægger nu op til at udfase benzin- og dieselbiler i Danmark senest i 2030. Flere elbiler og biler på brint og biogas vil reducere både udledningen af klimagasser og luftforureningen især i store byer.

Ifølge et fælles beslutningsforslag fra Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF skal der i første omgang udarbejdes en analyse, som afdækker mulighederne, udfordringerne og konsekvenserne for klima, miljø og økonomi, hvis Danmark sammen med andre lande udfaser salget af personbiler, der kører på fossile brændstoffer som benzin og diesel i 2025 eller 2030.

Flere lande arbejder med samme dagsorden
– I den seneste tid har politikere i Tyskland, Norge, Holland og Østrig talt om udfasning af benzinbiler, og senest har den svenske klimaminister anbefalet et EU-forbud mod benzinbiler fra 2030, påpeger de fire forslagsstillere ifølge brancheorganisationen Dansk Energi, som gerne ser flere elbiler og brintbiler på vejene.

Et fossilstop vil i givet fald kun omfatte køb og import af nye benzin- og dieselbiler. Eksisterende biler vil fortsat kunne køre og handles.

I september 2016 jordede daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) tanken om import- og markedsføringsstop for fossilbiler. Det er alt for vidtgående i forhold til EU-retten, konkluderede han i et svar til Christian Poll, skriver Dansk Energi.

 

Fakta om beslutningsforslaget

  • Folketinget anmoder regeringen om, at der i denne samling gennemføres en nærmere analyse af muligheder, udfordringer og konsekvenser for klima, miljø og økonomi, såfremt Danmark sammen med andre lande udfaser salget af personbiler, der kører på fossile brændsler i henholdsvis 2025 eller i 2030.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: