Danmark eksporterer ren luft for syv milliarder

MILJØ – Danske virksomheder eksporterer løsninger til ren luft for mere end syv milliarder kroner årligt. Nu vil virksomhederne samles om en fælles vision, der skal booste eksporten til et voksende globalt marked.

Ren luft og grøn teknologi har skabt 59.000 arbejdspladser. Nu vil virksomhederne booste eksporten. Foto: Colourbox

Danske virksomheder er stærke, når det gælder miljø og eksporterede sidste år løsninger til renere luft for over syv milliarder kroner. Men selv om tallet er imponerende, tror branchen på voksende eksportmuligheder i de kommende år.

Luftforurening er nemlig et stort globalt problem, og hvert år dør mere end syv millioner mennesker som følge af luftforurening, viser tal fra WHO.

- Vi har et voksende globalt marked, og vi sælger nogle af de bedste løsninger i verden, siger Sara Røpke, der er kontorchef i Miljøstyrelsen.

- Det er et stærkt grundlag for at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark, samtidig med at vi bidrager til at løse et meget alvorligt miljøproblem. I mange storbyer er luftforurening en plage, der medfører lukkede skoler, virksomheder, veje og lufthavne og hasteindlagte med akutte vejrtrækningsproblemer. Der er brug for danske virksomheders ekspertise, understreger hun.

Samarbejde skal booste renluftløsninger
I dag mødes en række af virksomhedernes brancheorganisationer med Miljø- og Fødevareministeriet for at etablere et samarbejde, hvor miljøteknologi, regulering og viden går hånd i hånd med det formål at booste danske renluftløsninger verden over.

En af deltagerne – og initiativtager til samarbejdet – er direktør for Dansk Miljøteknologi, Jørn Jespersen.

- Luftforurening er en global udfordring, der ikke kender til landegrænser. Men danske virksomheder har gode løsninger, og derfor glæder det mig, at Miljø- og Fødevareministeriet er med på at gribe det an i fællesskab. Jeg ser et stort potentiale i, at myndigheder og virksomheder arbejder sammen på det her område, siger Jørn Jespersen.

59.000 grønne arbejdspladser
I alt har Danmark mere end 500 virksomheder, der i 2015 solgte renluft-løsninger for 7,2 milliarder kroner. Den største del af eksporten går til EU-landene, men også til Kina og USA er eksporten betydelig.

Danmark producerer renluftløsninger på en række områder. Det gælder blandt andet brændeovne, skibsfart, vejtransport, affaldsforbrænding, kraftværker, vindmøller, industri, byggeri og landbrug.

Ifølge en ny rapport fra Miljøstyrelsen er der i dag 59.000 arbejdspladser i den sektor, der producerer grønne varer og tjenesteydelser.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: