Danmark bremser aktion mod plastik-forurening

MILJØ – Den danske regering blokerer for ambitiøs handling i EU mod forurening med plastikposer.

Hvert år bruger europæerne ikke mindre end 100 milliarder plastikposer, og det har katastrofale konsekvenser, fordi milliarder af dem årligt ender et eller andet sted i naturen. Foto: Gustav Bech

Forhandlingerne om en ny EU-lovgivning til at reducere forbruget af plastikposer er gået ind i en afgørende fase. 17. november mødes Europa-Parlamentet og Ministerrådet i den tredje og afgørende forhandlingsrunde for at forsøge at blive enige om, hvordan man skal takle overforbruget af plastikposer i EU.

Hvert år bruger europæerne ikke mindre end 100 milliarder plastikposer, og det har katastrofale konsekvenser, fordi mindst otte milliarder af dem årligt lander i naturen. Mange føres bort med blæsten eller floderne til havet, hvor plastposer bidrager voldsomt til den skræmmende plast-forurening.

Danmark træder på bremsen
Alligevel har den danske regering valgt at træde på bremsen, og det undrer Margrete Auken, der Europa-Parlamentets ordfører og leder af forhandlingerne. Hun har fremsat et kompromisforslag, som skal få parterne til at mødes.

Kompromisforslaget går ud på at lade EU’s medlemslande vælge mellem at indføre pris på plastikposer eller vedtage et reduktionsmål for forbruget af plastikposer på 80 procent, som skal efterleves inden for fem år. Dermed befinder Danmark sig blandt det mindretal af europæiske lande, som modsætter sig enhver form for effektiv handling, lyder kritikken fra Margrete Auken.

Margrete Auken: Både overrasket og ked af det
- Jeg er både overrasket over og ked af at den danske regering ikke støtter mit indtil videre succesfulde arbejde for at få gjort noget ved plastikforureningen, siger Margrete Auken.

- På mandag skal jeg på vegne af et stort set enigt Europa-Parlament finde et forlig med EU-regeringerne i Ministerrådet, og jeg forstår simpelthen ikke at Danmark er blandt de få der blokerer for ambitiøs handling i EU, siger hun.

Ifølge Auken har den danske regering givet udtryk for, at den hellere vil vente med at handle, til der ligger bedre tal på forbruget af plastikposer i Europa og stiller sig ikke tilfreds med Kommissionens egne tal.

- Den danske regering har gang på gang brugt de tilgængelige tal til at bevise, hvor lavt forbruget er i Danmark. Men når det handler om at tage affære i EU, så er tallene pludselig ikke gode nok. Jeg har lige siden begyndelsen opfordret plastikindustrien og regeringerne til at komme med nogle bedre tal, men sjovt nok har ingen fremlagt konkrete beviser på, at der skulle være tale om et forkert beslutningsgrundlag, siger Margrete Auken.

Truer med helt at trække forslaget
Ifølge hende kan det vise sig skæbnesvangert, hvis Danmark bliver stående på bremsen forud for forhandlingerne på mandag. Frans Timmermans, næstformand i Europa-Kommissionen, truer nemlig med, at han ville trække forslaget om reduktion af plastikposer tilbage, hvis det ikke lykkes at lande en aftale mandag aften.

Danmark kan altså ende med at trække i den forkerte retning og medvirke til, at forslaget helt falder til jorden.

- Vi står i en helt enestående situation, hvor et kæmpeflertal i parlamentet og de fleste europæiske lande er klar til at reducere plastikposeforureningen. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at Danmarks angiveligt grønne regering skulle ønske, at vi i EU fortsat har dette voldsomme overforbrug af plastposer, og at vi skal blive ved med at smide over otte milliarder plastikposer ud i naturen hvert år, siger Margrete Auken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: