Dalai Lama opfordrer til at udfase fossile brændsler

KLIMA – Ledende buddister med deres åndelige overhoved, Dalai Lama, i spidsen opfordrer verdens ledere til at nå til enighed om en ambitiøs klimaaftale ved topmødet i Paris om en måned. Vores og andre arters overlevelse er i fare, skriver de i en erklæring.

Ifølge buddisterne kan hverdagen let få os til at glemme, at vi er uløseligt forbundet med den naturlige verden gennem hvert åndedrag vi tager, vandet vi drikker, og den mad, vi spiser. Foto: CC BY flickr: Christopher Michel

15 ledende buddister fra hele verden med Dalai Lama i spidsen opfordrer verdens politiske ledere til at nå til enighed om en klimaaftale, der kan bremse de globale klimaforandringer, der truer med at forandre livsbetingelserne på Jorden for altid.

De 15 buddister har underskrevet en erklæring, hvori de blandt andet opfordrer til til helt at udfase fossile brændsler, skriver BBC.

Ifølge den britiske statsradio er det første gang nogensinde, at så mange førende buddhister har sluttet sig sammen for at løse et globalt problem.

Årsagerne til krisen
Buddisterne skriver i deres erklæring, at årsagerne til den store miljøkrise er brugen af fossile brændstoffer, ikke-bæredygtige forbrugsmønstre, manglende bevidsthed og manglende bekymring over konsekvenserne af vores handlinger.

De buddistiske ledere opfordrer forhandlerne på topmødet i Paris til at bruge »visdom og medfølelse«.

Tankeløshed og grådighed
- Vi står ved en afgørende skillevej, hvor vores og andre arters overlevelse er i fare som følge af vores handlinger, hedder det i erklæringen, som argumenterer for, at verdens skal omstille til 100 procent vedvarende energi.

- Menneskeheden skal handle på de grundlæggende årsager til denne krise, som er affødt af grådighed, tankeløshed og manglende bekymring over konsekvenserne af vores handlinger.

- Hverdagen kan let føre os til at glemme, at vi er uløseligt forbundet med den naturlige verden gennem hvert åndedrag vi tager, vandet vi drikker, og den mad, vi spiser, siger Lama Lobzang, sekretær for den internationale buddistiske Forbund til BBC News.

Erklæringen fra de buddistiske ledere kommer i kølvandet på lignende erklæringer fra den den katolske kirkes pave Frans og muslimske ledere.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: