Costa Rica vil forbyde fossile brændstoffer

KLIMA – Som verdens første land vil Costa Rica forbyde brugen af olie, kul og andre fossile brændstoffer fra 2021. Landets nyvalgte præsident vil i stedet satse 100 procent på vedvarende energi.

Carlos Alvarado er valgt som ny præsident i Costa Rica. Han vil satse helhjertet på vedvarende energi og som det første land i verden forbyde brugen af fossile brændstoffer i 2021.

Costa Rica kan bliver det første land i verden, der forbyder brugen af olie, kul og andre fossile brændstoffer, der er ved at ødelægge Jordens klima. Det siger landets nyvalgte grønne og venstreorienterede præsident, Carlos Alvarado, der blev indsat i embedet 9. maj.

Carlos Alvarado, der er 38 år og tidligere journalist, beskrev overgangen til en fossilfrit samfund, som »vores generations store opgave«. »Costa Rica skal være et af de første lande i verden til at nå målet, hvis ikke det første«, proklamerede han ifølge den britiske avis The Independent over for tusindvis af mennesker, der var samlet i San Jose for at overvære hans indsættelse.

Costa Rica er allerede langt i omstillingsprocessen, og det lille land med kun fem millioner indbyggere fremhæves ofte som en grøn rollemodel for andre latinamerikanske lande. Allerede i dag kommer 99 procent af elforbruget fra vandkraft og andre vedvarende energikilder som sol og vindkraft.

Bevarer regnskoven
Landet er kendt for at bevare og passe godt på regnskov og andre naturressourcer. Det har gjort landet til et yndet feriested for økoturister og er samtidig med til at generere en relativ god økonomi for landet, der er et stabilt fungerende demokrati.

Alvarado har lovet at fjerne de sidste benzin- og dieselbiler fra gaderne inden 2021, hvor Costa Rica kan fejre 200 års uafhængighed, og for at understreger budskabet ankom den nyvalgte præsident rent symbolsk til indsættelses-festlighederne i San Jose i en brintdrevet bus.

Men symboler gør det ikke alene. Privatbilismen og antallet af biler vokser dramatisk, og transportsektoren tegner sig i dag for hovedparten af landets udledning af klimaskadelige gasser.

Alene i 2015 steg antallet af biler med 25 procent, og det gør Costa Rica til et af de hurtigst voksende markeder for bilindustrien i hele Latinamerika, skriver The Independent.

Den nyvalgte grønne præsident vandt over sin kristne, konservative rival, der i sin politiske kampagne gjorde det til et kardinalpunkt at forbyde bøsser og lesbiske at indgå lovformeligt ægteskab med andre af samme køn.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: