Begejstring for biomasse er på retur

ENERGI – Biomasse har fået for stort omfang på grund af afgiftsfavorisering, siger Peter Birch Sørensen, tidligere formand for Klimarådet.

Vi importerer enorme mængder træpiller. Her er det biomasse-produktion i USA's sydstater. Foto: Dogwood Alliance

Danmark har i stort omfang omstillet fra fossile brændsler som olie, kul og gas til biomasse, der siden Kyoto-aftalen i 1997 formelt anses som en CO2-neutral og vedvarende energiform. Det får dog kritik fra flere tænketanke og NGO’er i ind- og udland, skriver Weekendavisen.

I Danmark har blandt andet Verdens Skove og miljøorganisationen NOAH ofte problematiseret brugen af biomasse.

Den tidligere formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, oplyser til Weekendavisen, at Danmark har satset for massivt på biomasse, hvorfor det ikke kan udbredes til resten af verden, da der ikke er nok træbaseret biomasse til rådighed globalt, hvis det skal være bæredygtigt.

- Biomasse har på grund af afgiftsfavorisering fået et større omfang, end der er samfundsøkonomisk optimalt. Men et vist brug af fast biomasse kan formentlig forsvares som en overgangsteknologi. Vi skal bare videre nu. Vi skal have elimineret favoriseringen af biomasseenergi, siger Peter Birch Sørensen til avisen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: