Store investorer dumper kulaktier

ENERGI – Norges stenrige oliefond vil sælge ud af aktier i kulindustrien. Det vil sende et stærkt signal til investorer over hele verden. Hidtil største sejr for divestment-bevægelsen.

Norge er det seneste eksempel på, at store investorer trækker sig ud af investeringer i fossilt brændsel. Foto: Colourbox

Divestment-bevægelsen kan notere sig sin største sejr nogensinde, efter at Norge har besluttet, at landets stenrige oliefond skal frasælge alle sine investeringer i kul- og energi-selskaber, som har mere end 30 procent af deres omsætning fra kulminedrift eller fra afbrænding af kul. Det har det norske Storting besluttet.

Divestment-bevægelsen tæller flere prominente personligheder og institutioner med FN’s generalsekretær Ban Ki-moon i spidsen.

Skal man tro den britiske tænketank Carbon Tracker Initiative (CTI) kan nordmændenes frasalg vise sig at blive en rigtig fornuftig beslutning, når plusser og minusser senere skal gøres op.

Kul er fortidens brændstof
- Norges beslutning vil på grund af oliefondens størrelse og dens rækkevidde få store konsekvenser og været en signal til andre investorer om at følge efter. Det vil helt sikkert skabe en bølge, siger Mark Campanale, grundlægger af Carbon Tracker Initiative til den britiske avis, The Guardian, som i øvrigt selv er blandt de mange, der har besluttet at trække sig ud af investeringer i fossil energi.

Også den tyske ngo-analytiker, Heffa Schücking, der har fulgt Norges oliefond tæt, tillægger beslutningen i Norges Storting stor betydning.

- Dette vil sende et stærkt signal til investorer over hele verden. Kul er fortidens brændstof, siger han til The Guardian.

I en kælder sort som kul…

Kulselskaberne har det nemlig mere end svært, og markedsanalytikere taler åbent om et decideret krak med kulaktier i frit fald.

De seneste fem år har kulindustrien tabt tre fjerdedele af sin værdi, og selv i Kina, der har fyret op under sin industrielle udvikling ved hjælp af kul, har forbruget toppet og er nu for nedadgående.

I hvert fald melder myndighederne for første gang i årtier om en nedgang i forbruget af kul, mens investeringerne i vedvarende energi sidste år steg med hele 32 procent.

Det er blandt andet den voldsomme luftforurening fra kulfyrede kraftværker, som får Kina til at satse kraftigt på vedvarende energi, og Kina er i dag verdens førende med solceller.

Syv milliarder i pensionsopsparing
En analyse gennemført af WWF – Verdensnaturfonden sidste år, viser, at 16 af de største danske pensionsselskaber har over syv milliarder kroner bundet i aktier i virksomheder inden for kul-, olie- og gasindustrien, der vurderes som højrisikable.

- Aktier i kulindustrien er i dag en tvivlsom investering. De har været for nedadgående de sidste fem år. Så alene ud fra en snæver økonomisk betragtning vil det være særdeles fornuftigt for danske pensionsselskaber at afhænder deres investeringer i kulindustrien, vurderer Jens Hørby Jørgensen, der er økonom og talsmand for Ansvarlig Fremtid.

Ansvarlig Fremtid er en dansk aflægger af den internationale divestment-bevægelse, som vinder stigende gehør verden over med budskabet om at afhænde aktier i selskaber, der udvinder og handler med fossile brændsler.

To tredjedele skal blive i undergrunden
Årsagen til de globale klimaforandringer er først fremmest afbrændingen af fossile brændsler: Olie, kul og gas. Derfor haster det med at skrue ned for vores forbrug og omstille til klimavenlig vedvarende energi.

Mindst to tredjedele af de kendte reserver af kul, olie og gas skal blive liggende i undergrunden, hvis vi skal holde os under en temperaturstigning på højest to grader. Ellers styrer vi direkte mod en klimakatastrofe, advarer eksperterne.

Alligevel fortsætter mange banker, investeringsselskaber og pensionskasser tilsyneladende uanfægtet med at investerer i den sorte energi i håb om at optimere deres afkast.

 Læs også: Pensionssparere vil sælge kulaktier

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: