Læger investerer milliarder i kulindustrien

ENERGI – Lægernes Pensionskasse har milliarder af kroner investeret i kul og andre fossile brændstoffer. Vi må trække vores investeringer ud, mener medlemmer, der er med i organisationen Ansvarlig Fremtid.

En gruppe aktive læger vil ikke være med til at investere i sundhedsskadelige aktiviteter som for eksempel kulindustrie. Her er det en kulmine i Rusland. Foto: CC BY wikimedia

En gruppe læger, der alle er med i organisationen Ansvarlig Fremtid, vil ikke være med til, at deres pensionspenge skal anvendes til miljø- og klimaskadelige investeringer i fossile brændstoffer som kul og olie. I et debatindlæg i lægernes ugeskrift opfordrer de i klare vendinger Lægeforeningen til at tage afstand fra investeringer i fossile brændstoffer.

- LPK har allerede en socialt ansvarlig investeringspolitik, når det kommer til produktion af klyngebomber, landminer, kemiske våben og tobak. Derfor bør vi heller ikke have investeringer i kul og olie, der har langt større konsekvenser for folkesundheden og fører til flere af de samme sygdomme som rygning, skriver lægerne i ugeskriftet.dk.

Mange frasælger
- Man kan måske fristes til at tro, at det ikke gør den store forskel, om LPK fravælger fossile investeringer eller ej. Det er jo bare et af mange pensionsselskaber, men LPK opretter flere af de fonde, andre pensionsselskaber investerer i, hvilket gør det sværere for andre at ophøre med de uetiske investeringer. Flere danske pensionsselskaber som PKA og PFA har allerede påbegyndt frasalg af fossilinvesteringer, alt imens afviste LPK i 2014 at gøre noget ved sagen, hedder det i artiklen.

- Selv hvad økonomien angår, så er sort energi ikke fremtiden. Der har allerede været store værditab i fossilsektoren, og FN’s klimapanel har regnet sig frem til, at verden maksimalt kan bære afbrænding af en tredjedel af de allerede kendte fossile brændstoffer. Man kan derfor forvente flere politiske restriktioner på området i fremtiden. Det er på alle måder en dårlig forretning, skriver lægerne, der også gør opmærksom på, at både verdenssundhedsorganisationen WHO og World Medical Association tager afstand fra investeringer i olie- og kulindustrien.

Briterne sælger ud
Også den britiske og canadiske lægeforening har allerede frasolgt deres investeringer.

- Det vil uden tvivl hjælpe, hvis den danske lægeforening traf samme beslutning, da vores fagforening har stor indflydelse på LPK’s investeringsstrategi. Lægeforeningen erkender, at klimaforandringer udgør en alvorlig trussel mod folkesundheden og opfordrer til at tænke sundhed aktivt ind i de nuværende klimaforhandlinger i Paris.

- Vi gjorde det mod tobaksindustrien – hvorfor ikke gøre det samme mod en trussel, der er langt farligere?, spørger lægerne, der meddeler, at de vil søge at blive delegerede ved næste års generalforsamling for at få flertal for deres forslag.

Forfatterne opfordrer Lægeforeningen til at tage afstand fra investeringer i fossile brændstoffer ved LPK’s generalforsamling i april 2016. Forfatterne søger desuden de nødvendige underskrifter til at stille op som delegerede ved samme generalforsamling. Læger, der vil skrive under på dette, kan kontakte Jan-Helge Larsen

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: