Coop og Sødam i partnerskab om økologiske kyllinger

ØKOLOGI – Nu skal der sættes skub i produktionen af danske kyllinger med høj dyrevelfærd. Coop vil sammen med Sødam tredoble produktionen af danske kyllinger med høj dyrevelfærd.

De økologiske kyllinger får siddepinde og god plads til at udfolde deres naturlige adfærd. Billedet viser en økologisk æglæggende høne.

Coop har indgået en partnerskabsaftale med Sødam Fjerkræ i Sønderjylland om salg og udvikling af henholdsvis økologiske og fritgående kyllinger.

- Med denne aftale kan vi indlede et nyt kapitel for bedre danske kyllinger, hvor der kommer varer ud i alle vore butikker, der forener bedre dyrevelfærd og bedre smag, siger food direktør Jens Visholm.

Coop omfatter nogle af Danmarks største butikskæder som Irma, SuperBrugsen, Kvickly og Fakta.

Små flokke og plads til naturlig adfærd
De fritgående kyllinger fra Sødam anbefales som noget særligt af Dyrenes Beskyttelse. Kyllingernes første tid er i stalde, hvor der er lyst og god plads.

Her går de i små flokke. Når kyllingerne har sat fjer, får de adgang til marker med græs og urter. De har pinde at sidde på, sand at bade i og får dagligt strandskaller fra Vadehavet for at styrke deres ben og vinger.

I staldene går kyllingerne på en tyk, blød halmmadras, som holdes ren og tør. Hver kylling finder sin egen faste soveplads, og lyset slukkes hver aften og tændes ved daggry. For at sikre en kort transporttid sker slagtningen eget fjerkræslagteri blot 22 km fra gården Sødam.

Nemmere for forbrugerne at vælge
Der er store problemer med dyrevelfærd i den konventionelle kyllingeproduktion, og Dyrenes Beskyttelse hilser Coop’s nye satsning på økologiske og fritgående kyllinger velkommen.

- Det nye tiltag betyder, at forbrugerne nu får endnu nemmere ved at vælge en kylling med høj dyrevelfærd, og det synes vi naturligvis er meget glædeligt. Jo flere, der vælger produkter med høj dyrevelfærd, jo bedre forhold får dyrene ude i landbruget, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Mærket Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse er forbrugerens garanti for, at produktionen finder sted under hensyn til høj dyrevelfærd. Der er i mærket fastsat krav om blandt andet god plads i stalden, miljøberigelse, halm, god management og at dyrene skal have mulighed for at komme ud i det fri.

Landmænd som producerer under ordningen bliver kontrolleret en gang om året af Dyrenes Beskyttelses egne kontrollanter. Det er Dyrenes Beskyttelse, som fastsætter de krav, som landmændene skal opfylde for at blive godkendt under mærket. Mærkeordningen har eksisteret siden 1992.

I køledisken fra 2. maj
Fra 2. maj ligger de økologiske kyllinger fra Sødam i kølediskene i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’- og LokalBrugsen og Irma. Samme uge får kunderne i Fakta mulighed for at købe den fritgående kylling, som til efteråret vil være at finde i de øvrige af Coops kæder. Begge kyllinger kommer i Coops eget mærke Smag Forskellen.

Aftalen med Sødam er den 3. partnerskabsaftale, som Coop har indgået med innovative leverandører i år for at realisere sit madmanifest, Sammen om Bedre Mad. De to første var Thorupstrand Kystfiskerlaug (om friske fisk) og den økologiske gård Søris (om lokale økologiske varer og besøgsgård for Coop-medlemmer).

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: