Bønder skal rykke på biogas

Biogas kan blive en god forretning for danske landmænd. Men de skal i gang nu, hvis de vil have del i de fordele, som regeringens nye energiforlig har givet. For interessen for biogas vokser eksplosivt lige nu.

Sådan lyder vurderingen fra Videncentret for Landbrug.

De første danske landmænd er allerede begyndt at dyrke roer til brug i biogasanlæg.
For efter regeringens nye energiaftale faldt på plads den 22. marts, er interessen for at etablere biogasanlæg vokset kraftigt.

-Det nye energiforlig betyder, at biogas nu kan blive en god forretning, hvor det tidligere i bedste fald kunne løbe rundt, siger Michael Støckler, der er bioenergi-chef i Videncentret for Landbrug.

Klar til at dyrker roer til biogas
Derfor kommer det til at gå rigtig stærkt med at få etableret anlæggene og dyrket afgrøder til at putte i dem, mener han.

- Jeg kender til en landmand, der allerede har dyrket 140 hektar roer til brug i biogasanlæg, og der er flere som ham, understreger Michael Støckler.

Han er en del af den landsdækkende biogasgruppe i DLBR, Dansk Landbrugsrådgivning der står klar til at hjælpe danske landmænd med at gøre biogas til en forretning.

Energiforliget betyder nemlig, at driften af biogasanlæg fremover støttes betragteligt, der er samtidig åbnet muligheder for at støtte anvendelsen til kraftvarme, transport, proces og i gas-nettet generelt, der gives støtte til etablering af biogasanlæg, og der er i 2012 afsat 245 mio. kr. til anlægsinvesteringer.

245 millioner i tilskud
- Hvis landmændene vil have en del af den støtte, så er det bare med at få ansøgt om den. Pengene uddeles efter en prioriteret liste, hvor de, som er længst i planlægning og myndighedsbehandling, tilgodeses, og det er blandt andet, hvad vi kan hjælpe med i DLBR Biogas, siger Mi-chael Støckler.

Biogasgruppen består af 12 landsdækkende specialister i biogas, der står klar til at hjælpe landmænd med interesse for biogas.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: