Baysanto kan dominere verdens landbrug

LANDBRUG – Monsanto og Bayer vil fusionere og bliver dermed til verdens største agrokemiske selskab. Hvis EU giver grønt lys vil det ramme landmænds handlefrihed, føre til højere priser og give øget magt til storaktionærer, frygter kritikere.

En fusion mellem Bayer og Monsanto vil forstærke udviklingen mod et super industrielt, kemisk baseret landbrug og skabe verdens største agrokemiske selskab. Grafik: Klip fra Information

Hvis EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager i næste måned godkender den planlagte fusion mellem de to agrokemiske koncerner Bayer og Monsanto, kan resultatet blive en økonomisk set yderst sårbar gigant. Og samtidig en gigant, hvis model for fremtidens landbrug primært vil blive bestemt fra USA via Monsantos nuværende hovedkvarter i St. Louis, Missouri.

Det frygter en række grønne medlemmer af Europa-Parlamentet, som netop har henvendt sig til Margrethe Vestager for at påpege farerne, inden løbet er kort, skriver Dagbladet Information fredag.

Efter en række udsættelser ventes konkurrencekommissæren at meddele sin konklusion i sagen den 5. april. Ifølge anonyme kilder, der har talt med Reuters, vil Vestager sige ja til fusionen på visse vilkår – det ønsker EU-Kommissionen ikke at kommentere, endsige bekræfte.

»Vi er alt i alt ekstremt bekymrede over denne pludselige finansielle og selskabsmæssige koncentration af leder- og ejerskab,« skriver i brevet de i alt 18 EU-parlamentarikere med Margrete Auken (SF) som dansk medunderskriver.

30 procent af det globale marked
Den forberedte fusion vil i givet fald bestå i tyske Bayers opkøb af amerikanske Monsanto for et beløb på 66 milliarder dollar.

Bayer, der sidste år noterede en indtægt på 35 mia. euro, producerer pesticider såsom de kontroversielle neonikotinoidinsektmidler, som EU-Kommissionen ønsker forbudt på grund af risikoen for bier, samt en række bioteknologiske produkter og såsæd til landbruget. Dertil human- og veterinærmedicin.

Hvis fusionen godkendes, bliver der tale om verdens største agrokemiske selskab med kontrol over 30 pct. af det globale marked for såsæd og 25 pct. af markedet for pesticider. ’Baysanto’, som er øgenavnet for det ny selskab, vil overgå de to andre megaselskaber i branchen, skabt ved nylige fusioner: Dow-Dupont og Syngenta-ChemChina. Tilsammen vil de tre giganter kontrollere 60 pct. af det globale marked for kommerciel såsæd og 70 pct. af pesticid-markedet.

Fra en demonstration mod kemi-giganten Monsanto. Foto: CC BY gruenekaernten

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: