Bisphenol A fra dåsemad skader vores børn

HORMONFORSTYRRENDE – Kontant på DR1 har i aften vist, hvordan vi bliver udsat for hormonforstyrrende kemikalier i vores fødevarer. Bisphenol A findes i stort set alle dåser, og stoffet overføres til vores mad.

Bisphenol A er hormonforstyrrende. Det virker som det kvindelige kønshormon østrogen, og påvirker særligt små drengebørn.

Gang på gang fremlægger medierne bevis på, at vi i høj grad er udsat for hormonforstyrrende kemikalier i vores hverdag. Denne gang er det DR Kontant, som viser, hvordan niveauet af kemikaliet bisphenol A stiger i vores krop, når vi spiser meget dåsemad.

Bisphenol A er hormonforstyrrende og særligt mindre børn og gravide er følsomme overfor denne påvirkning, der kan skade børns udvikling. Det virker som det kvindelige kønshormon østrogen, hvilket påvirker særligt små drengebørn.

- Danmark har for flere år siden forbudt bisphenol A i sutteflasker, og siden også i mademballage til små børn. Men børn får hurtigt det samme mad som mor og far, og derfor er disse delvise forbud slet ikke tilstrækkeligt, siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

- Frankrig har taget konsekvensen og forbudt bisphenol A i alt mademballage, men desværre vil Danmark ikke følge trop. Det er trist, når det tydeligvis er anerkendt, at kemikaliet er sundhedsskadeligt, siger hun.

Hun mener, at det er urimeligt, at forbrugerne selv skal vide, hvilke madvarer og andre produkter, de trygt kan købe i deres hverdag, og hvilke der er sundhedsskadelige.

- Vi skal have de hormonforstyrrende stoffer ud af de produkter vi spiser eller omgiver os med, understreger Lone Mikkelsen.

Når Frankrig kan, så kan Danmark også
- Vi hører ofte at Danmark ikke kan gå enegang. Men når et stort land som Frankrig laver forbud mod et farligt stof, bør Danmark følge trop. Det vil øge chancen for efterhånden at få et forbud på EU-plan, siger Christian Ege, sekretariatschef i Det Økologiske Råd.

Helt generelt mangler der regulering af de hormonforstyrrende stoffer, som findes i en lang række forbrugerprodukter, herunder legetøj, elektronik og tekstiler.

Vi udsættes for stofferne i rigtig mange produkter, og ifølge et lovkrav skulle Europa-Kommissionen for snart to år siden have fremlagt kriterier for hormonforstyrrende stoffer, men det er endnu ikke sket.

Denne nølen har standset alt andet arbejde på området. Sverige trak i maj 2014 EU Kommissionen for EU Domstolen. Dette søgsmål er i dag støttet af Ministerrådet, Europa-Parlamentet samt 21 EU-medlemslande, herunder Danmark.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: