Ny app sladrer om plastik i cremer og makeup

MILJØ – Projektet Plastfrit Hav lancerer dansk udgave af app’en ‘Beat the Microbead’, der kan scanne plejeprodukter for mikroplastik. Samtidig skal en underskriftsindsamling presse politikerne til at indføre et forbud i EU.

Mange cremer og hårprodukter indeholder millioner af bitte små plastikpartikler, som forurener naturen og ender i fisk og pattedyr. Foto: Plastic Change

Millioner af små plastikpartikler havner i naturen, når du bruger et hårprodukt eller creme, der indeholder mikroplastik. Med en ny app på mobilen kan du fravælge de produkter og være med til at stoppe forureningen af havmiljøet.

- Vi håber, at forbrugerne vil vælge produkter uden mikroplastik for at undgå at forurene hermed og som et signal til politikerne om, at det er på tide, at vi får et forbud mod mikroplastik i plejeprodukter, siger projektleder Claudia Sick fra Plastic Change.

Ophobes i fisk og pattedyr
Samtidig med lanceringen af app’en starter en underskriftindsamling. Ifølge Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier hos Det Økologiske Råd, er det altafgørende, at vi alle bakker op om kampen for en natur fri for mikroplastik.

- Mikroplasten skal ud af vores hverdag. De små, ofte usynlige, plastpartikler ender i havet og ophobes i fisk og pattedyr. Mikroplastik hører ikke hjemme i plejeprodukter, og Danmark bør gå i front og skubbe på et fælles EU-forbud. Ved at skrive under kan danskerne være med til at presse politikerne, siger Lone Mikkelsen.

Projektet Plastfrit Hav har lanceret en dansk udgave af app’en »Beat the Microbead«, der kan scanne plejeprodukter for mikroplastik. Foto: Plastic Change

6.500 produkter i database
Hele sommeren har frivillige og ansatte i Plastic Change gennemtrawlet hylder med plejeprodukter for indhold af mikroplastik. Indtil videre er 6.500 produkter blevet tastet ind i en database, som er grundlaget for den nye app, der er en dansk version af den hollandsk udviklede Beat the Microbead.

Nu er den klar og kan hentes. Produkter, som app’en endnu ikke genkender, kan man tilføje via app’en, og der arbejdes løbende med at udbygge den danske database.

Beat the Microbead er en del af projekt Plastfrit Hav, som er et samarbejde mellem Det Økologiske Råd, Plastindustrien og Plastic Change. Projektet støttes af Velux og Villum Fonden.

Du kan downloade app´en her

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: