Bildæk bliver miljøvenlige

Fra 1. november skal nye dæk mærkes med energimærket som de fleste forbrugere kender fra bl.a. fjernsyn og køleskabe. Det glæder Det Økologiske Råd.

Nye bildæk skal energimærkes. Jeppe Juel lover at holde et åbent øje med, om forhandlerne overholder de nye spilleregler.

- Energimærkning af dæk er et væsentligt redskab for forbrugerne til at nedbringe deres brændstofforbrug og transportudgifter. Samtidig er det et nødvendigt skridt i forhold til at mindske det samlede CO2-udslip fra persontransporten, siger Jeppe Juul, der er trafikmedarbejder i Det Økologiske Råd.

Forskellen i brændstofforbruget afhængigt af hvilke dæk man bruger kan udgøre op til 7,5 % af bilens samlede brændstofforbrug svarende til ca. 1 kr mere eller mindre pr liter benzin (ved en literpris på 13 kr.)

Stigende CO2-udledning fra transport
Udledningen af CO2 stiger stadig i transportsektoren, så det er på høje tid at sætte ind.

- Det er helt afgørende med effektive tiltag i forhold til transportsektoren, der som den eneste sektor har et stadigt voksende CO2-udslip. I den sammenhæng er energimærkning af dæk et fornuftigt tiltag, der hurtigt skal følges op med bl.a. højere energieffektivitetskrav til selve bilerne, siger Jeppe Juul.

Den nye energimærkning indeholder også krav om mærkning af bremseevne og lydniveau.

Det Økologiske Råd vil i de kommende måneder holde øje med om de nye regler også bliver efterlevet hos forhandlerne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: