Grønt lys fra EU til renere biler

TRANSPORT – Fremtidens biler skal kunne køre længere på literen og udlede mindre CO2, har EU-Parlamentet besluttet. Det er et skridt i den rigtige retning, mener Det Økologiske Råd.

Fremtidens biler skal være mere energi-effektive, kræver EU-Parlamentet. /Foto: Colourbox

EU-parlamentet har idag fastlagt deres holdning til fremtidens biler. Den betyder, at bilers forbrugstal fremover bliver mere retvisende, og at fremtidens biler kommer til at køre meget længere på literen.

- Det er ikke super-ambitiøst, men klart et skridt i den rigtige retning, der vil betyde, at vi får mere effektive og mindre forurenende biler, siger Jeppe Juul trafikmedarbejder i Det Økologiske Råd.

Mindre CO2 giver besparelser
Parlamentet vedtog bl.a. et krav om at nye biler i 2020 i gennemsnit maximalt må udlede 95 g CO2/km og 68-78 g CO2/km i 2025. Det betyder konkret, at en bilejer i gennemsnit forventes at komme til at høste små 4.000 kroner om året i sparede brændstofudgifter.

Samtidig blev det vedtaget, at de stærkt kritiserede test af nye biler, ændres til en ny og bedre procedure inden 2017, så forbrugerne i højere grad vil kunne få biler, der kører ligeså langt på literen, som producenterne rent faktisk hævder, de gør.

Undersøgelser har nemlig vist, at bilproducenter udnytter svaghederne i den nuværende procedure for at opnå testresultater, som ligger milevidt fra det, man kan opnå under den almindelige daglige kørsel.

Har modstået presset
- Det er vigtigt at parlamentet har modstået presset fra bilindustrien og i det store hele har fastholdt ambitionsniveauet. Det er kraftigt brug for at nedbringe CO2-udledningen fra transportsektoren, siger Jeppe Juul.

Lovgivningen skal nu færdigforhandles med EUs medlemslande i EU’s Ministerråd.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: