Alverdens byer i demo mod Monsanto

Den årlige verdensomspændende protest mod Monsanto foregår i dag klokken 13 fra havnen i Svendborg og klokken 15 fra Christiansborgs Slotsplads i København.

MONSANTO – København, Svendborg og 406 andre byer verden over går i dag i grøn protestmarch mod GMO- og kemigiganten Monsanto.

Monsanto er i dag verdens største frø-monopol og er især kendt for sine patenterede GMO-frø.

I dag går borgere over hele verden på gaden mod Monsanto for at vise modstand mod kemikaliegigantens genmodificerede afgrøder og kontrol med fødevaresystemet. I Danmark er der både demonstrationer i København og Svendborg.

Miljøorganisationen NOAH – Friends of the Earth Danmark og Foreningen for liv og natur uden GMO arrangerer den verdensomspændende demonstration March Against Monsanto på Christiansborg Slotsplads i København i dag lørdag klokken 15.

Sidste år samlede marchen over to millioner mennesker over hele kloden.

- Monsanto producerer genmodificerede fødevarer, som er farlige for miljø og sundhed. Monsantos afgrøder kræver bl.a. brug af sprøjtegifte, som ender i vores drikkevand og fødevarer, forklarer Jannick Claes Andersen fra NOAH.

Ingen patenter på liv og natur
Samtidig tager Monsanto patent på sine afgrøder og får dermed kontrollen med essentielle dele af fødevareforsyningen.

- Det burde ikke være muligt at tage patent på naturlige gener og planter, men Monsanto udnytter denne mulighed til at lave profit og forhindre resten af verden i at producere sunde fødevarer, siger Jannick Claes Andersen.

Diskussion om patenter er særlig relevant, fordi Danmark i morgen stemmer om den fælles europæiske patentdomstol:

- Europas patentkontor udsteder flere og flere patenter på liv og natur. Det betyder, at en lille håndfuld virksomheder kommer til at eje størstedelen af verdens fødevareforsyning. Det er derfor vigtigt at stemme nej søndag, siger Thomas Jazrawi fra NOAH.

I Svendborg begynder demonstrationen klokken 13 på havnen fra pakhuset ved Maritimt Center. Blandt talerne er Bodil Søgaard, biolog og lic.scient.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: