Aktivister vil stoppe olieboringer ved Arktis

Greenpeace-aktivister fra blandt andet Danmark klatrede i dag ombord på to finske statsejede isbrydere, Fennica og Nordica, i havnen i Finlands hovedstad Helsinki.

Isbryderne er begge er på vej mod Arktis, hvor de skal arbejde for oliegiganten Shell, der denne sommer vil foretage fem olieprøveboringer i det arktiske ocean ud for Alaskas kyst.

Aktivisterne har hængt bannere med teksten Stop Shell op på siden af skibene, mens andre aktivister uddelte koste og skovle til besætningen. Koste og skovle har vist sig at være en af de mest avancerede teknologier, som oliebranchen benytter, når de skal fjerne olie fra is i tilfælde af et olieudslip. Det kunne man blandt andet se ved Godafoss-olieudslippet i de isdækkede norske farvande sidste år.

Vil være en katastrofe

- Med skovle og koste som oprydningsudstyr, tror jeg alle, der husker oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf, forstår, at et olieudslip i Arktis vil være en katastrofe. Greenpeace har indledt en verdensomspændende kamp mod Shells planer om at udsætte det skrøbelige økosystem i Arktis for enorm risiko i jagten på olie. Shell må forstå, at olieødelæggelse af Arktis er dybt uansvarligt, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

Greenpeace´ kampagne mod Shell er en fortsættelse af de sidste to års aktioner i Grønland mod olieselskabet Cairn. Greenpeace ønsker et forbud mod alle nye olieboringer i hele det Arktiske Ocean.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: