Aarhus får vejbelysning fra solceller

Aarhus Kommune har installeret to solcellemaster med LED-lamper ved en ny cykelsti ved Skæring. Masterne er beklædt med solceller, som producerer strøm i dagtimerne. Det sparer over 500 meter kabellægning.

To master med solceller skal fremover levere belysningen på en ny cykelsti mellem Studstrup og Skæring i udkanten af Aarhus. Det er første gang Aarhus anvender solceller i den kommunale vejbelysning.

- Vi har valgt solcellemaster med batteri. Aarhus Kommune har sparet over 500 m gravearbejde og kabellægning på grund af de lange afstande til det nærmeste sted, hvor der kunne tilsluttes vejbelysning, fortæller belysningsingeniør Peter Ryberg Neess fra Trafik og Veje.

Producerer i dagtimerne

Til projektet er der valgt en løsning med master beklædt med solceller, som i dagtimerne producerer strøm til et batteri. Batteriet, som er placeret i fundamentet, lagrer strømmen til nattetimerne. Om aftenen bliver strømmen brugt i lamperne til belysning af stioverførslen ved Skovlundvej. Ved valg af solcellemast er der tænkt over både æstetik og økonomi.

De anvendte lamper er med LED-lyskilder, som er meget energieffektive, hvilket også er nødvendigt, for at strømmen til lamperne ikke slipper op i løbet af natten. LED-lyskilderne udmærker sig derudover ved at have en meget lang levetid, og så er LED-lys egnet til at sidde i kolde omgivelser.

Kan kommunikere med smartphone

Aarhus Kommune kan kommunikere med solcellemasterne gennem internettet og en applikation til smartphones, da masterne er tilsluttet telenettet. Herigennem er det muligt at ændre lysprofiler og modtage information om blandt andet batterikapacitet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: