NorthSide siger farvel til sort energi

ENERGI – I 2020 skal en af landets største musikfestivaler forsynes af 100 procent bæredygtig energi gennem et nyt samarbejde med energiselskabet E.ON.

NorthSide har siden sin spæde start i 2010 arbejdet for at gøre alle aspekter ved festivalen bæredygtig. Det er sket gennem et arbejde med affaldssortering, økologi og en aktiv indsats for at skabe en holdningsændring blandt gæsterne. I år tager festivalen næste skridt og retter fokus mod festivalens energiforbrug, der indtil nu har været festivalens helt store udfordring. Foto: William Dengsø

Der bliver brugt store mængder strøm under festivalen NorthSide. I dag kommer festivalens strøm hovedsageligt fra dieselgeneratorer, men i 2020 er det slut med sort energi, og al energi skal i stedet komme fra vedvarende energikilder.

Ambitionen er at skabe Nordens mest bæredygtige festival og kulturoplevelse, oplyser Northside.

For at nå målsætningen er NorthSide gået sammen med E.ON for at se på innovative og bæredygtige energiløsninger, der kan sikre festivalen en grøn og sikker forsyning af strøm.

I første omgang opsætter E.ON et stort mobilt solcelleanlæg på festivalpladsen, som allerede i år kommer til at dække hovedparten af forbruget i artist-området. Derudover forsyner E.ON festivalpladsen med vedvarende energi fra E.ONs egne havvindmøller og indsamler data om strømforbruget, som kan bruges til den kommende udvikling.

- Nu går vi i gang med at omstille NorthSide til 100 procent grøn energi. Vi har længe arbejdet med innovative energiløsninger, og vi tror på, at vi sammen med NorthSide kan udvikle de helt rigtige løsninger for festivalen, så de kan nå deres bæredygtighedsmål indenfor de næste tre år, siger Lars van Hauen, Chief Innovation Officer i E.ON.

Han understreger, at samarbejdet er den perfekte platform for at afprøve helt nye løsninger og samtidigt involvere NorthSides gæster.

Fra madaffald til vindmøllestrøm
NorthSide har siden sin spæde start i 2010 arbejdet for at gøre alle aspekter ved festivalen bæredygtig. Det er sket gennem et arbejde med affaldssortering, økologi og en aktiv indsats for at skabe en holdningsændring blandt gæsterne. I år tager festivalen næste skridt og retter fokus mod festivalens energiforbrug, der indtil nu har været festivalens helt store udfordring.

- Vi har længe haft en ambition om at arbejde med vedvarende energi og mere bæredygtige løsninger, når det kommer til vores strømforbrug. Derfor er det virkelig spændende for os nu at have fundet en partner, der har ekspertisen på dette område og kan hjælpe os med vores mål om at blive en 100% bæredygtig festival, siger John Fogde, talsmand for NorthSide.

En stor festival som NorthSide har et højt og vekslende energiforbrug, og en høj forsyningssikkerhed er helt afgørende for, at musikken altid spiller. NorthSide afholdes desuden i et område uden adgang til nok strøm til at kunne dække festivalens behov, hvilket man i fællesskab med E.ON ønsker at løse. Derfor tager man ét skridt ad gangen og bruger 2017 til at indsamle data, der skal danne grundlag for energiløsningerne frem imod 2020, hvor hele festivalen efter planen overgår til at være 100% bæredygtig på alle områder.

FAKTA om NorthSide

  • NorthSide har på otte år udviklet sig fra en juni-dag på Tangkrogen til en udsolgt festival for 40.000 gæster, der i år afvikles i dagene 09.-11. juni i Ådalen i Aarhus.
  • NorthSide har slået sig op på kerneværdierne innovation, bæredygtighed og musik, og de tre punkter er i fokus både i det forberedende arbejde, på selve festivalpladsen, og når der skal vælges samarbejdspartnere.
  • Udover at være 100 procent økologisk er NorthSide også er et af landets grønneste arrangementer, der konstant arbejder på at udvikle sig og være et godt eksempel for andre. På få år er NorthSide blevet en aarhusiansk succeshistorie, der samtidig har udviklet sig til at være en af landets mest interessante kulturbegivenheder.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: