65 millioner kroner til grønne ideer

Modetøj er ofte fyldt med kemikaler. Foto: Emma Stoner/Greenpeace

TILSKUD – Grøn teknologi skal både være med til at løse danskernes miljøproblemer og blive en eksportvare. Derfor har Miljøministeriet uddelt 65 mio. kroner til forskere, ingeniører og virksomheder, der kan gøre en grøn forskel.

Mindre os fra busser i hovedstaden, mindre skadelig kemi i danskernes tøj og genanvendelse af ressourcerne i danskernes affald. Det er nogle af de grønne ideer og løsninger, der har modtaget penge fra Miljøministeriet.

- Vi har nogle virkelig dygtige forskere, ingeniører og virksomheder, der har tænkt gode grønne ideer. Vi vil udvikle Danmarks grønne styrkepositioner, og derfor uddeler vi nu 65 mio. kroner, så de gode ideer kan blive til virkelighed, siger miljøminister Ida Auken.

Pulje til grøn teknologi
Pengene udgør en stor del af de i alt 135 mio. kroner, der var afsat til grøn teknologi i 2013. Det er næsten dobbelt så meget som året før, hvor der var knap 70 mio. kroner i alt.

Resten af 2013-midlerne er blandt andet gået til fyrtårnsprojekter, hvor grønne løsninger demonstreres i fuldskala, etablering af et innovationscenter for ressourceeffektiv produktion og produktionsdesign, 20 partnerskaber for miljøinnovation og en række eksportorienterede initiativer, der hjælper grønne danske løsninger ud på det globale marked.

Projekt luftforbedring
Virksomheder og forskere har siden juni haft mulighed for at søge pengene til projekter, der kan være med til at udvikle grøn teknologi. Et af de projekter, der har fået støtte, bliver udført af Trafikselskabet Movia. Projekts mål er at sænke luftforurening fra busserne i København til glæde for især cyklister og fodgængere.

Miljøministeriet støtter med 6,1 mio. kroner, mens Københavns Kommune støtter med 1 mio. kroner.

Global tendens
- Stadig flere flytter til byerne, og det er oplagt at udvikle teknologi til at løse det voksende problem med luftforurening. Teknologier til ren luft har også et stort eksportpotentiale, for tendensen er global, og en del lande har kæmpe problemer med smog og forurening, siger Ida Auken.

Pengene til projekterne stammer fra Program for Grøn Teknologi, som uddeler penge til projekter inden for områderne kemi, vand og klimatilpasning, ressourcer og affald samt luft og støj.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: