600 har investeret 26 millioner i økologisk fond

ØKOLOGI – På fem måneder har Danmarks Økologiske Jordbrugsfond rejst mere end 26 millioner kroner. 600 mennesker har investeret små og store beløb. De penge skal nu arbejde for mere økologi, bedre natur og miljø og lette generationsskiftet i dansk landbrug.

Også på Samsø arbejder en fond på at opkøbe og omlægge flere landbrug til økologisk drift. Foto: CC BY News Øresund, Johan-Wess

I løbet af de første fem måneder har Danmarks Økologiske Jordbrugsfond fået 26 millioner i kassen. Fonden er stiftet af Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening, og indtil videre har 600 mennesker investeret i fonden, der skal samle penge til at opkøbe landbrug og landbrugsjord, som skal omlægges til økologisk drift.

- Vi er så glade for den store opbakning, der har været til at købe aktier i Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, siger Lars-Christian Brask, der er formand for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

- Vores investorer har set en interesse i at købe aktier, på trods af at det økonomiske afkast bliver beskedent. Til gengæld kommer der til at stå bæredygtighed og en god fremtid for landbruget på bundlinjen, lover han.

Vil finde unge forpagtere
Danmarks Økologisk Jordbrugsfond har via sit datterselskab Dansk Økojord A/S i perioden 1. september 2017 – 31. januar 2018 udstedt aktier. Dansk Økojord a/s har til formål at opkøbe konventionelle landbrug og lægge dem om til økologisk produktion til gavn for natur, miljø og klima. Det er selskabets intention at finde egnede unge forpagtere til disse ejendomme og derved hjælpe et generationsskifte på vej.

- Vores formål er at få omlagt så meget jord til økologisk drift som muligt. Men der skal også være en god forretning i bedriften. Vi er derfor meget optaget af at finde egnede forpagtere samtidig med, at vi finder egnede ejendomme, siger Lars-Christian Brask.

Han skønner, at fonden nu har penge nok til at købe tre-fem ejendomme afhængig af produktionen, når man regner den almindelig realkreditfinansiering med.

En vej ud af krisen
- Det flytter ikke dansk landbrug lige nu og her, men det kan være en model for, hvordan vi får landbruget ud af den tredobbelte krise, det befinder sig i: En gældskrise, en miljøkrise og en krise for generationsskiftet, siger Kim Qvist, der er direktør i  Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

Han håber, at fonden kan vise, »hvordan man i fremtiden kan finansiere et landbrug, der drives i pagt med naturen og ikke på trods af naturen«.

- Med 26 millioner kroner i betroede midler føler vi et særligt dedikeret ansvar over for vores investorer til at sikre, at netop deres penge får den rette placering. Det ansvar ser vi frem til at løfte. Vi ser også frem til at arbejde videre med en eventuel ny tegningsrunde og samarbejde med mulige investorer så det formål, som mange allerede har investeret i, kan udfolde sig yderligere i fremtiden, siger formanden Lars-Christian Brask.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: