20 danske kommuner investerer i sort energi

KLIMA – 20 danske kommuner bruger skattekroner på at investere i aktier i flere af de børsnoterede olie- og gasselskaber. Billund, Egedal og Faurskov topper listen.

Billund, som især er kendt for Lego og Billund Lufthavn, investerer i nogle af verdens største klimasyndere. Foto: Greenpeace

En række danske kommuner investerer skatteydernes penge i nogle af de helt store olie- og gasselskaber og støtter dermed nogle af verdens mest klimabelastende virksomheder.

Det viser en række aktindsigter, som DR P4 Midt & Vest har fået. 98 kommuner er blevet spurgt om deres investeringer, og 91 har svaret.

Billund, Egedal og Faurskov topper listen med de største aktieposter, men også Holstebro, Høje Tåstrup, Lyngby Tårbæk og Mariagerfjord er godt med. Nederst på top-ti-listen finder vi Nordfyn, Nyborg og Viborg.

Aktier fyldt med CO2
I alt 20 danske kommuner har investeret i flere af verdens 100 største børsnoterede olie- og gasfirmaer, viser aktindsigten. De 100 firmaer har reserver, der i alt vil udlede 150 gigaton CO2, når det brændes af over jordens overflade. Til sammenligning udleder vi på hele jorden cirka 33 gigaton CO2 om året.

Ekspert i miljøøkonomi fra Roskilde Universitet Anders Larsen mener, at kommunernes investeringer er problematiske.

- Kommunerne sender det signal, at de ikke respekterer, at der er klimaudfordringer. De senere år er både Folketinget og EU blevet mere klimabevidste. Og derfor er det trist, at kommunerne ikke bare følger trop, siger han til DR Midt & Vest.

Ifølge miljøøkonomieksperten er der ingen grund til at investere i CO2-tunge firmaer. Han mener, at kommunerne bare kan vælge nogle andre investeringsforeninger og dermed undgå fossile selskaber.

- Der er masser af andre investeringsmuligheder. Hvis man gerne vil undgå sorte investeringer, så kan det sagtens lade sig gøre, siger han til DR.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: