Virksomheder kan klare sig uden ftalater

Danske virksomheder behøver ikke tabe penge eller konkurrenceevne, selv om de må klare sig uden de fire hormonforstyrrende ftalater, som miljøminister Ida Auken nu forbyder. Det viser en række interview foretaget af Det Økologiske Råd blandt fremtrædende danske virksomheder.

Hvis den plast, som blodposer og slanger er lavet af, indeholder ftalater, får de allersvageste patienter stofferne direkte ind i kroppen, mens de ligger på hospitalet.

- Når viljen er til stede, kan innovative virksomheder i langt de fleste tilfælde finde mindre farlige alternativer uden at det går ud over produkternes kvalitet eller virksomhedens økonomi på langt sigt, siger kemikaliemedarbejder i det Økologiske Råd Eline Aggerholm Kristensen. Hun står bag interview-rapporten, der omfatter en lang række danske virksomheder.

Det Økologiske Råd fremhæver bl.a. Danisco – nu Dupont – NKT Cables og Melitek, som virksomheder, der med stor succes har erstattet hormonforstyrrede ftalater med mindre farlige stoffer.

Erstatninsprodukter

Danisco har ud fra amerikansk olie udviklet en uskadelig erstatning for ftalatholdige emulgatorer. NKT Cables har erstattet ftalater, som tidligere blev brugt til at blødgøre kabler, med en miljøvenlig kombination af polymerer og mineraler, mens Melitek, der er specialist i medicinsk udstyr, er i gang med at udvikle en PVC- og ftalatfri blodpose i samarbejde med europæiske partnere.

- Især når det gælder medicinsk udstyr, er det uhyre vigtigt at undgå de hormonforstyrrende stoffer. Hvis den plast, som blodposer og slanger er lavet af, indeholder ftalater, får de allersvageste patienter stofferne direkte ind i kroppen, mens de ligger på hospitalet, og det er helt uholdbart,  siger Eline Aggerholm Kristensen.

Bruges i almindelige produkter

Ftalaterne kan skade fertiliteten, forstyrre hormonbalancen hos både mennesker og dyr og desuden forårsage forskellige former for kræft. Alligevel bliver de i øjeblikket brugt i almindelige produkter som voksdug, badeforhæng, vinylgulve og hospitalsudstyr. Derfor opfordrer Det Økologiske Råd producenterne til at interessere sig mere for udvikling af ftalatfrie produkter.

- Mange virksomheder kan faktisk opnå en fordel i at erstatte for eksempel ftalater, før de bliver forbudt. Det giver et konkurrenceforspring og mulighed for at profilere sig som en grøn virksomhed, inden man bliver tvunget af lovgivningen, påpeger Eline Aggerholm Kristensen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: