Vindmøller sætter ny rekord i Spanien

VINDMØLLER – For første gang nogensinde har Spaniens vindmøller i de seneste tre måneder produceret mere strøm end nogen anden energikilde. Ifølge den nationale vindmølle-organisation leverede Spaniens mange vindmøller mere end seks terawatt-timer i janaur.

Spaniens vindmølleparker producerer mere strøm end andre energikilder. (Foto: Colourbox)

- Siden 1. november har vind været topteknologien i det spanske el-net. Sidste gang en energikilde overgik seks terawatt-timer på en måned var i 2010 fra et gasdrevet kraftværk, oplyser vindorganisationen ifølge den britiske avis, The Guardian.

Vindenergi tegner sig nu for mere end en fjerdedel af Spaniens el-produktion og ligger dermed i spidsen foran både atomkraftværker og kulværker.

Nyheden kommer næsten samtidig med, at den tyske brancheforening for vindenergi meddeler, at den forventer at udbygge med ekstra 3-3,5 gigawatt i 2013. Det er væsentligt mere end sidste år, hvor Tyskland fik nye vindmøller med en samlet kapacitet på 2,4 gigawatt.

Den tyske regering har som målsætning, at 40 procent af el-produktionen skal komme fra vedvarende energi.

Her følger en liste over de lande, der ved udgangen af 2011 havde mest vindkraftkapacitet. I parentes angives cirka-andelen af den samlede globale kapacitet.

1. Kina: 63 gigawatt (26 procent)

2. USA: 47 gigawatt (20 procent)

3. Tyskland: 30 gigawatt (12 procent)

4. Spanien: 22 gigawatt (9 procent)

5. Indien: 16 gigawatt (7 procent)

Danmark er nummer 11 på listen, men er samtidigt det land, som globalt dækker den største andel – cirka 28 procent – af sit elforbrug med vindkraft.

Kilde: Global Wind Energy Council/Ritzau

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: