Vikingerne dyrkede korn på Grønland

LANDBRUG -Erik den Røde og de tidlige nordboere dyrkede korn på Grønlands sydligste spids for 1.000 år siden.

Erik den Røde og de tidlige nordboere dyrkede korn på Grønlands sydligste spids for 1000 år siden. Det viser et nyt sensationelt dansk fund af kornaks på bunden af en tudsegammel mødding.

Erik den Røde drog ud og opdagede Grønland.

Vikingerne er berømte og berygtede for deres hang til øl og mjød, og arkæologerne har diskuteret, om Erik den Røde og hans folk måtte undvære de gyldne drikke, da de som de første nordboere bosatte sig på Grønland i 1000-tallet.

Mildt klima
Da de gik i land, var det grønlandske klima godt nok mildt, men spørgsmålet var, om det nu også var varmt nok til, at det var muligt at dyrke korn.

Nu har et hold danske forskere fra Nationalmuseet gjort et enestående fund i form af bittesmå stykker forkullet kornaks i en grønlandsk vikingemødding, skriver videnskab.dk.

Fundet beviser endegyldigt, at de første nordboere rent faktisk dyrkede byg. De var i stand til at producere den vigtigste ingrediens, der skulle til for at brygge øl, koge grød eller bage brød, hvilket traditionelt udgjorde hjørnestenene i vikingernes næringsrige kost.

Det frodige Sydgrønland
- Arkæologerne har altid forestillet sig, at de tidlige nordboere forsøgte at dyrke jorden ved deres gårde i det frodige Sydgrønland. Men det er først nu, at det er blevet undersøgt og påvist, fortæller en henrykt Peter Steen Henriksen til videnskab.dk.

Som agronom ved Nationalmuseet har han ledet den danske ekspedition på Grønland.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: