Vi vil have økologi for vores pensionspenge

ØKOLOGI – Hvis vi skal investere vores hårdt optjente pensionspenge i dansk landbrug, som regeringen planlægger, så foretrækker langt de fleste, at pengene skal placeres i økologiske landbrug og ikke de store industri-landbrug, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening.

Der var fest og højt humør, da Ø-mærket sidste år kunne fejre 25 års jubilæum. Først i begyndelsen af 1980'erne begyndte man i nogle få supermarkeder at kunne køber økologiske varer. I dag udgør de omkring syv procent af vores samlede fødevareindkøb.

44 procent af danskerne foretrækker, at pensionsselskaberne investerer deres pensionspenge i økologiske landbrug, mens blot 9 procent af befolkningen er villige til at putte penge i resten af landbruget, som i løbet af de seneste årtier har udviklet sig til kæmpe store industri-landbrug med intensiv produktion af svin, mink, høns, mælk  og oksekød.

Regeringen har planer om at oprette fonden »Dansk Landbrugskapital«, der skal hjælpe dansk landbrug, der med en rekordstor gæld på næsten 400 milliarder kroner er sendt til tælling, fordi der ikke længere er penge i at producere mere af det samme.

Midlerne til fonden skal primært komme fra pensionskasserne.  Men her har regeringen gjort regning uden vært. For danskerne vil måske nok smide penge i landbruget, men helst der, hvor de kan se en åbenbar succes. Således ønsker fire gange så mange danskere, eventuelt at investere i økologisk landbrug frem for i konventionelt landbrug. Det viser en Gallup-undersøgelse, som Danmarks Naturfredningsforening har fået udarbejdet.

Vil bruge penge på økologi
Ifølge undersøgelsen fra DN så foretrækker 44 procent af danskerne, at pensionsselskaberne investerer i økologisk landbrug, mens blot 9 procent svarer, at de vil investere i konventionelt landbrug.

33 procent er klar til at investere i begge, mens 14 procent er uafklarede. Undersøgelsen sender et klart signal om, at danskerne ikke ønsker at sætte deres pensionspenge på spil i konventionelt landbrug, der har oparbejdet en enorm gæld, siger Lisbet Ogstrup, politisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi ser det også som et udtryk for, at der er kommet en større bevidsthed om, at økologi er vejen frem for dansk landbrug frem for konventionelt, der nu i stor stil er gældsramt og i tilgift har negative effekter som sprøjtegifte på vores natur, miljø og i vores drikkevand. Danskerne ønsker økologi med sunde fødevarer, og som kan sikre både deres børn og børnebørn rent drikkevand fra hanen, siger Lisbet Ogstrup.

Undersøgelsen fra Gallup viser også, at der blandt vælgere fra alle partier er flertal for at investere i økologi frem for konventionelt landbrug.

For eksempel ønsker 25 procent af regeringspartiet Venstres egne vælgere, at hvis der skal investeres pensionspenge i dansk landbrug, så skal det være i økologi. Blot 13 procent af Venstres vælgere vil sætte pengene i konventionelt. Venstre-regeringen står bag landbrugspakken, som med et milliardbeløb tilgodeser det konventionelle landbrug på bekostning af natur, miljø og økologi.

I regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, foretrækker 35 procent af vælgerne økologi, mens 16 procent peger på konventionelt.

Enorm gæld
Den danske regering har selv lagt op til at investere 0,5 milliarder kroner i den nye investeringsfond til danske landmænd. Pensionskasserne skal ifølge planen bidrage med 1,5 milliarder kroner.

Formålet med fonden er at skabe »mere effektive landbrugsenheder og en stærkere kapitalisering i landbruget«, som regeringen selv udtrykker det. Landbruget har i dag en gæld, der nærmer sig 400 milliarder kroner. Skatteyderne overfører via en bred vifte af tilskudsordningen årligt ti milliarder kroner i støtte.

-Vi kan se, at både danske og udenlandske forbrugere i højere grad efterspørger fødevarer, der er produceret bæredygtigt uden brug af sprøjtegifte. Det er samtidig langt bedre for naturen og miljøet. Derfor er det oplagt at støtte den udvikling frem for at satse på mere af det samme, siger Lisbet Ogstrup.

Grafik: Danmarks Naturfreningsforening

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: