Vi kan spare energi for op mod 18 mia. kr.

Danske energiselskaber er klar til at skabe nye vækstmuligheder med en ny spareaftale. For første gang er transportsektoren også med i spareplanerne.

Vi skal spare energi for milliarder i de kommende år. (Foto: Go' Energi)

En ny energispareaftale, som energi- og klimaminister Martin Lidegaard i dag har indgået med energiselskaberne, vil skære toppen af energiforbruget og spare os for 9-18 milliarder kroner, anslår Dansk Energi.

Desuden vil det åbne for investeringer i nye clean tech-produkter på 5-10 mia. kr. alene i 2013.

Det viser beregninger, som Dansk Energi har foretaget.

- Sparet energi er en af de mest sikre veje til at nå målet om fossil uafhængighed, siger Kamilla Thingvad, chefkonsulent i Dansk Energi.

- Samtidig skaber det økonomisk overskud for private og virksomheder. Energiselskaberne har den største ekspertise på energisparefeltet, og det fremmer både innovationen og sikrer mange job blandt underleverandører, installatører, rådgivere og bygningshåndværkere og dermed vækst og velfærd til Danmark, siger hun.

75 procent større mål end i den gældende aftale
Den underskrevne aftale erstatter den aftale, der løber frem til udgangen af 2012. Den nye aftale øger sparemålet til 10,7 PJ pr. år svarende til 140.000 husstandes energiforbrug. Det er et 75 pct. større mål end den nuværende aftale.

Den nuværende aftale, der løber frem til udgangen af 2012, har resulteret i mere end 1.200 nye samarbejder mellem energiselskaberne og aktører i energisparemarkedet, som rådgivere, håndværkere mfl. Det forventes, at den nye aftale med et forstørret sparemål vil øge antallet af samarbejdsaftaler og deres omfang.

Som noget nyt er transportsektoren med
Desuden omfatter den nuværende aftale også energibesparelser i transportsektoren, hvilket Dansk Energi glæder sig over.

- Som noget epokegørende nyt er besparelser i transportsektoren en del af energispareaftalen. Vi har mange muligheder for at køre længere på literen og bruge mindre energi. Det kan være at skifte dæk, gøre bilflåder mere energieffektive ved at bruge fx elbiler eller andre transportteknologier, der bruger mindre energi. At transporten bliver omfattet af vores aftale, kan være med til at sætte skub i en mindre energislugende transport, siger Kamilla Thingvad.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: