Vi hænger på landbrugets gæld

KOMMENTAR – Det bliver meget svært i den kommende valgkamp til folketingsvalget at komme uden om alle problemerne med landbrugets økonomi, skriver Holger Øster Mortensen.

Landbrugets gæld hænger som en trussel over os alle. Foto: Colourbox

Af Holger Øster Mortensen, psykiatrimedarbejder

Med en samlet gældsbyrde i landbruget på 360-370 milliarder kroner plus en fremskudt skattegæld på et ukendt milliardbeløb truer konkurstruede landbrug ikke bare bankerne, men hele den danske befolkning. Flere banker er allerede krakket – og endnu flere på vej.

Grådige bønder har investeret i nye bygninger og maskiner og købt jord til helt urimelige priser, mens økonomien var gloende. Og eventyrlystne bankrådgivere har ladet dem gøre det. Der er endda givet lån til nye, prangende stuehuse i palæstil. Nu strammer økonomien til, og mange hundrede – måske tusinder – landbrugsejendomme er teknisk insolvente.

Det ser sort ud
Der er ingen tegn på, at priserne på danske landbrugsprodukter vil stige i nær fremtid. Verdensmarkedet er mættet med kød og andre fødevarer. Det er ganske enkelt meget billigere at producere i lande uden for Danmark. Vi har i mange år ikke været konkurrencedygtige. Derfor ser det så sort ud for dansk landbrug.

Når et landbrug går konkurs, vil en eller flere banker lide tab. Og der er ingen andre til at overtage dette tab end andre borgere. Med andre ord skal almindelige danskere altså betale gildet for dumdristige og grådige bønders vilde planer.

I den allerede igangværende valgkamp til Folketinget skal vi have alle politikere til at komme med gode bud for at løse landbrugskrisen. Alt andet vil være at spille hasard med vores nationaløkonomi.

Holger Øster Mortensen skriver jævnligt om landbrugets forhold.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: