Landbrugets gæld stiger til 379 milliarder

LANDBRUG – Landbrugets samlede gæld steg sidste år med otte milliarder kroner. 14 procent af alle landmænd er kriseramte og knap ti procent af danske landbrug er truet af konkurs.

Svineproduktion er en underskudsforretning. Foto: Colourbox

Gælden i landbruget er nu opgjort til 379 milliarder kroner. Det er otte milliarder kroner mere end i 2014, og det er først og fremmest den dyre bankgæld, der er vokset med hele 10 procent til 82 milliarder kroner, viser tal fra Seges under Landbrug & Fødevarer.

- At der er en 10 procents forøgelse af bankgælden, er absolut et tegn på, at det går den forkerte vej. Det er rigtig alvorligt, fordi det er en meget høj gældsprocent, man har, siger Mogens Ove Madsen, der er lektor i samfundsøkonomi på Aalborg Universitet til DR.

En gennemsnitlig mælkeproducent havde i 2015 et driftsunderskud på 14.510 kroner, mens en svineproducent kunne notere sig et underskud på knap 200.000 kroner.  Disse to driftsgrene omfatter over halvdelen af samtlige landbrug i Danmark.

Jorden er i årtier blevet koncentreret på færre og færre hænder, og der er nu kun omkring 10.000 heltidsbedrifter tilbage. Det vil sige landbrug med mindst én arbejdsplads.

Landbruget indkasserer årligt ti milliarder kroner i tilskud fra EU og danske skatteydere.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: