Vi gambler med vores børns hjerner

SPRØJTEGIFT – International forskning viser, at når gravide kvinder bliver udsat for sprøjtegiftrester, har det konsekvenser for udviklingen af deres børns hjerner. Hvis ikke dét kan få os til at omlægge til økologisk landbrug, så ved jeg ikke, hvad der kan.

Af Christian Poll, miljøordfører i Alternativet

Forestil dig, at man lavede et kæmpestort menneskeforsøg, hvor man testede for, hvor meget sprøjtegift vores art kan holde til at indtage, før vores hjerner kollapser. Det ville ikke bare være afsindigt uetisk og farligt, det ville også kræve forsøg over flere generationer, fordi man i så fald skulle undersøge påvirkningen af testpersonernes børn igennem deres opvækst.

Ikke desto mindre er det lige præcis sådan et storskala-forsøg, vi ufrivilligt befinder os midt i som menneskeart. Vi bruger enorme mængder sprøjtegift på de marker, vores mad kommer fra, uden at have vished om hvor store konsekvenser det har for os selv og vores børn på længere sigt.

Dermed ikke sagt, at vi ikke har nogen anelse om, hvor skadeligt det er. Der er lavet flere undersøgelser, som viser tydelige sammenhænge mellem den mængde af sprøjtegiftrester, som gravide kvinder har været udsat for, og udviklingen af deres børns hjerner. Og i en rapport bestilt af Europa-Parlamentet cementerer international forskning nu konklusionen: Sprøjtegiftene er farlige for udviklingen af vores børns hjerner.

Det er ligeså himmelråbende, som det er veldokumenteret – så hvorfor ser vi ikke regeringen reagere ved prompte at ville omlægge vores landbrug til 100 procent økologi?

Sprøjtegift ud vores mad
Måske er det fordi, at der er tale om resultater fra undersøgelser og ikke deciderede laboratorieforsøg. Men da menneskeforsøg med gift af gode grunde ikke kan forsvares, er denne her slags undersøgelser altså det bedste, vi får. Så lad os nu reagere. Vi skal have sprøjtegiftene ud af vores landbrug, og det kan kun gå for langsomt.

Det er derfor, vi i Alternativet vil have 100 procent økologisk landbrug inden år 2040. Landmændene står i kø for at omlægge til økologi, så lad os nu få sat ordentligt gang i omstillingen. I Alternativet foreslår vi for eksempel, at det offentlige skal købe 100 procent økologisk mad, så vi får boostet efterspørgslen. Vi bliver nødt til at få sprøjtegiftene ud af vores mad. Det er vores børns hjerner, vi gambler med.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: