Økologi boomer i USA og Europa

ØKOLOGI – Det globale marked for økologi er mere end fordoblet siden 2007. Salget har nu rundet 410  milliarder kroner på verdensplan. Samtidig er 43 millioner hektar landbrugsjord omlagt til økologiske drift, viser nye tal fra økologernes internationale paraplyorganisation, IFOAM.

Salget af økologisk mad er mere end fordoblet på globalt plan siden 2007. Foto: Gustav Bech

Salget af økologiske varer vokser hastigt i de rige lande. Både amerikanske og europæiske forbrugere køber stadig flere økologiske fødevarer. Flere landmænd dyrker økologisk, mere jord er omlagt og certificeret, og 170 lande melder om økologiske aktiviteter.

Det viser økologernes tal-bibel, 2015-udgaven af ​​The World of Organic Agriculture, som i dag blev  præsenteret på verdens største økologiske messe, BioFach i Nürnberg.

Ifølge rapporten rundede salget af økologiske varer på globalt plan 72 milliarder dollars – svarende til 55 milliarder euro eller 410 milliarder kroner i 2013.

Det amerikanske marked for økologi er verdens største med en omsætning på 24,3 milliarder dollars. Det er 11,5 procent mere end året før. I Europa ligger Tyskland i spisen efterfulgt af Frankrig. Kina er en ny spiller og kan for første gang offentliggøre tal for det økologiske salg.

- Vi er yderst tilfredse med den aktuelle, glimrende globale vækst. De positive effekter på miljø, social udvikling og økonomi i både det Globale Nord og det Globale Syd understreger sektorens betydning som fyrtårn, siger Markus Arbenz, direktør for IFOAM.

Tyskland på førstepladsen
Rapporten viser, at Tyskland kommer ind på en flot andenplads med en omsætning af økologiske varer på 7,6 milliarder euro, og Frankrig indtager tredjepladsen med 4,4 milliarder euro.

For første gang nogensinde er der desuden nu sat tal på det kinesiske øko-salg. Det nåede i 2013 op på 2,4 milliarder euro, og Kina er dermed nummer fire på den økologiske rangliste. Schweitz har det største øko-forbrug pr. capita, mens Danmark ligger på andenpladsen.

Det økologiske areal er også vokset, viser rapporten. På verdensplan blev godt 43 millioner hektar dyrket økologisk i 2013. Det er seks millioner hektar mere end året før. 27 procent af den økologiske jord dyrkes af europæiske landmænd.

Det er det britiske analyseinstitut Organic Monitor, som har indsamlet de globale data til rapporten for IFOAM og det økologiske forskningsinstitut FiBL.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: