Venstre og K vil afskaffe randzoner

De borgerlige partier med Venstre og de konservative i spidsen vil nu skrotte randzonerne langs vandløb og søer. Loven om randzoner har vakt voldsom modstand i landbruget mod fødevareminister Mette Gjerskov, og nu vil oppositionen sløjfe loven, der lige er trådt i kraft.

- Vi er blevet klogere. Det har vist sig, at effekten af de generelle 10 meter brede randzoner er særdeles usikker, siger de konservatives miljøordfører Benedikte Kiær til Jyllands-Posten.

Loven om randzoner betyder, at 50.000 hektar landbrugsjord bliver til natur, og landmændene må ikke længere dyrke korn eller sprede gødning på de ti meter brede randzoner.

Henrik Høegh, der er miljøordfører for Venstre vil i stedet bruge nogle af de ‘nye og mere intelligente’ metoder for at begrænse udledningen af næringsstoffer til vandmiljøet. Han vil blandt andet etablere mini-vådområder. Det kan gøres på et langt mindre areal end randzoner, mener han.

Gjerskov: De borgerlige løber fra aftale
Også Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er parate til at skrotte loven om randzoner, men fødevareminister Mette Gjerskov afviser forslaget.

- Jeg kan kun se det sådan, at de borgerlige nu løber fra den lillebitte mikroskopiske grønne dagsorden, de selv satte, da de var i regering. Jeg synes, det er virkelig slapt. Vi ved, at randzonerne virker, og de er nu gennemført, siger Gjerskov til epn.dk.

Hun vil dog gerne være med til at se på alternativer til efterafgrøder.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: