Vegetarforening: Kvit kødet og klar klimaet

Jessie Beckett fra Californien poserer til ære for fotografen med salatblade i munden. Foto: Gustav Bech

KØDFORBRUG: Dansk Vegetarforening vil have klimaministeren til at begrænse det danske forbrug af kød igennem oplysningskampagner målrettet de danske forbrugere. SF og Enhedslisten bakker op.

Jessie Beckett nyder en portion salat ved Soil Associations økologiske konference i Bristol. Foto: Gustav Bech

I fremtiden vil verdens befolkning komme til at opleve alvorlig fødevaremangel, vandstigninger og flere ekstreme vejrfænomener som tørkeperioder og oversvømmelser på grund af de globale klimaforandringer.

Det er konklusionen i den seneste klima-rapport fra FN, og det får nu Dansk Vegetarforening til at opfordre klimaministeren til at sætte mål for begrænsning af danskernes kødforbrug.

- Vi ved, at produktionen af kød er ansvarlig for en stor del af den globale udledning af drivhusgasser. Derfor er det oplagt, at Danmark går foran i den grønne førertrøje og nedbringer forbruget af kød, siger foreningens formand, Mette Kure Hansen.

Kød bidrager med 18 procent
En tidligere rapport fra FNs fødevareorganisation har beregnet kødproduktionen til at bidrage med 18 procent af den samlede udledning af drivhusgasser. Beregninger fra både det hollandske miljøagentur og den amerikanske tænketank Worldwatch Institute viser dog, at potentialet for at mindske udledningen er langt større end bare 18 procent.

Ved at reducere kødforbruget kan der nemlig genplantes skov på tidligere landbrugsarealer, således at halvdelen af verdens samlede CO2 vil blive bundet i træer og planter. Det får formanden for Dansk Vegetarforening til at lange ud efter klimaministeren.

- Danmark har i mange år været first mover på CO2-reduktion. Nu ser vi et akut behov for at blive first mover på kødreduktion. Det er en dagsorden, som både den tidligere og den nuværende regerings klimaministre har forsømt, lyder kritikken fra Mette Kure Hansen.

- Derfor foreslår vi, at ministeren udarbejder en strategi for at nedbringe danskernes forbrug af kød. Der er desuden masser af lækre vegetariske alternativer, som man kunne hjælpe med at fremme fra politisk side.

Venstrefløj går ind for oplysningskampagne
Som et konkret initiativ foreslår foreningen, at man iværksætter en større oplysningskampagne for at få forbrugerne til at spise mindre kød og mere grønt. Det forslag får opbakning fra SFs klimaordførere:

- Klimadebatten handler ikke kun om, at vi skal køre i miljøvenlige biler – den handler lige så meget om, at vi skal spise mindre kød. Vi synes, at man bør lave en oplysningskampagne, som kan sætte det her på dagsordenen, lyder det fra Steen Gade.

- Der er jo masser af argumenter for, at vi skal spise mindre kød. Og forbrugerne skal have klarhed over, hvordan deres madvaner hænger sammen med både klimaforandringer og sundhed.

Også fra Per Clausen, klimaordfører for Enhedslisten, er der opbakning.

- Forbrugerne skal helt klart oplyses om konsekvenserne af deres valg. Produktionen af kød resulterer jo i en stor klimabelastning,« forklarer Per Clausen. »Derfor bør klimaministeriet komme på banen med en kampagne, der kan vise forbrugerne, at kød påvirker klimaet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R).

En af de lavthængende frugter
- Kødreduktion er en af de lavthængende frugter i klimadebatten, forklarer Mette Kure Hansen og henviser til, at det tager mange år og kræver store investeringer at øge andelen af vedvarende energi.

- En grøn kostomlægning kan man foretage fra den ene dag til den anden. Derfor undrer vi os over, at ministeren ikke har fået øjnene op for det potentiale, der gemmer sig her, pointerer formanden for Dansk Vegetarforening.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: