Vandfolk skal idéudvikle på 24 timers bustur

VANDTEKNOLOGI – Danmark eksporterer for lidt vandteknologi. Derfor sender miljøminister Ida Auken sektorens topfolk afsted i bus med besked om at komme hjem 24 timer sernere med gode idéer.

Vandmåleren er opfundet for længst. Nu skal de kreativer hjerner finde ud af, hvordan dansk vandteknologi kan sælges til udlandet. / Foto: Colourbox

Dansk vandteknologi skal afsættes til udlandet. Men det er ikke altid lige nemt for virksomhederne at få hul igennem til de lukrative eksportmarkeder. Derfor giver miljøminister Ida Auken sektorens topfolk 24 timer til at komme op med ideer til, hvordan eksporten bliver styrket.

Torsdag sender Ida Auken fem busser rundt i landet med direktører, rådgivere og andre interessenter fra vandsektoren. 24 timer efter returnerer de med visioner, der kan styrke dansk teknologi, lovgivning og eksport frem mod 2025.

- På verdensplan er markedet for vandteknologi 2,5 gange så stort som markedet for vindenergi, så der er et kæmpe uforløst eksportpotentiale. Vi har nogle gode løsninger inden for både spildevand, drikkevand og klimatilpasning i Danmark, men vi skal blive bedre til at tjene penge på dem. Og jeg har en klar forventning om, at de returnerer med noget, vi kan omsætte til handling. Både politisk og ude hos virksomhederne, siger miljøminister Ida Auken.

De store dilemmaer
Det er de store og vanskelige dilemmaer i vandbranchen, der skal diskuteres. Er økonomisk støtte at foretrække i forhold til rene markedsvilkår? Skal vi satse på rådgivning eller teknologi? Og skal Danmark gå enegang på mål om vandeffektivitet eller vente på EU? En af de deltager, der har et bud på, hvordan dansk vandteknologi kommer til udlandet er Public Affairs Director hos Grundfos, Jørgen Bjelskou:

- Fremtiden tilhører de virksomheder, der forstår at udvikle nye og innovative løsninger. Her skal vi i Danmark blive bedre til at forstå, at innovative løsninger på vandområdet ikke bare handler om optimeret teknologi, siger han.

Ifølge Bjelskou handler det også om at få teknologier til at ‘tale sammen’, og det handler om konkret viden om applikation i forskellige lande under forskellige forhold.

Krav til politikerne
- Danske virksomheder kan her komme endnu tættere på behovene, markederne og kunderne. Politikkerne skal blive langt bedre til at sætte ambitiøse og langsigtede rammer ved at indbygge mærkbare incitamenter til at udvikle nye og innovative løsninger i fremtidens regulering, siger Jørgen Bjelskou.

Deltagerne vil undervejs blive inspireret af besøg hos virksomheder og vandforsyninger på Sjælland, Fyn og i Jylland. Når busserne er på landevejen, står den på gruppediskussioner og udarbejdelse af de visioner, der skal afleveres til miljøministeren efter 24 timer på farten.

Miljøministeren vil udgive arbejdet i et idékatalog, der viser visionerne for udviklingen på vandteknologiområdet frem mod 2025.

Busserne kører fra Cisternene i Søndermarken torsdag kl. 13 og returnerer til miljøministeriet 24 timer efter.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: