USA: Miljøgrupper kræver kontrol med GMO-marker

GMO – Mere end 150 grønne organisationer i USA kræver bedre overvågning, øget tilsyn og skarp kontrol af markforsøg med genmodificerede afgrøder.

Fra en af de mange demonstrationer med krav om mærkning af genmodificerede fødevarer. /Foto: Daquella manera/ CC BY 2.0)

I en fælles henvendelse opfordrer mere end 150 grønne og økologiske organisationer og virksomheder det amerikanske landbrugsministerium til at skærpe overvågningen og kontrollen af markforsøg med med genmodificerede afgrøder.

De kritiske miljøgrupper efterlyser  bedre overblik, øget kontrol og en kortlægning af samtlige eksperimientielle markforsøg med genmodificerede afgrøder.

Henvendelsen kommer efter, at der tidligere på sommeren blev opdaget en ikke-godkendt genmodificeret hvedesort, som voksede på en mark i Oregon uden myndighedernes kendskab og kontrol.

Den uautoriserede sort er udviklet af frø-giganten Monsanto for år tilbage, og Monsanto siger, at man indstillede forsøgene allerede i 2004 og 2005. Monsanto har ingen anelse om, hvordan den pågældende hvedesort pludselige flere år efter er havnet på en mark i Oregon.

Manglende kontrol og tilsyn
Ifølge miljøgrupperne har det skabt fornyet uro på de internationale markeder.

- Der er store svagheder i USDA´s (det amerikanske landbrugsministerium) tilsyn med eksperimentielle markforsøg, og hvad de omfatter, siger gruppen i en udtalelse på vegne af the Organic Seed Alliance og Rural Advancement Foundation ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- I øjeblikket omfatter den amerikanske politik hverken obligatoriske forureningsforebyggende foranstaltninger eller et egnet system, som kan overvåge markforsøgene, lyder kritikken.

Møde med landbrugsministeren
Gruppen har henvendt sig til den amerikanske landbrugsminister Tom Vilsack sidst i juni og mødtes med ham i sidste uge for at diskutere dens bekymringer. I henvendelse opfordrer miljøgrupperne myndighederne til at forbedre deres gummistempel for godkendelse af GMO-afgrøder.

En talskvinde for ministeriet siger til Reuters, at mødet mellem Vilsack og gruppen var konstruktivt.

- Vi er i øjeblikket ved nøje at gennemgå de bekymringer og oplysninger, vi har fået, siger talskvinden Courtney Rowe, som lover, at ministeriet vil reagere på henvendelsen i den nærmeste fremtid.

The right to know
I USA har en bred koalition af miljøaktivister, økologiske landmænd, organisationer og forbrugergrupper i årevis kæmpet en indædt kamp mod Monsanto og for en mærkningsordning, der giver mulighed for at fravælge fødevarer, der indeholder GMO-ingredienser.

Kampagnen foregå under det fælles slogan The right to know, og har resulteret i omfattende demonstrationer, retssager, aktioner og forsøg på at få ændret lovgivningen via afstemning blandt andet i Californien, hvor det lykkedes at mobilisere en stor del af vælgerne for et nej.

På afstemningsdagen lykkedes det dog ikke at skaffe flertal for en mærkningsordning, som ville have skabt meget store problemer for Monsanto og resten af den amerikanske fødevareindustri.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: