Unge piger risikerer at få parfumeallergi

HUDPLEJE – Tre ud af fire teenagepiger i alderen fra 13 til 16 år bruger ansigtscreme og bodylotion. Men parfume kan give udslæt og i værste fald parfumeallergi med kløe og eksem, og unge piger er særligt udsatte.

De helt unge teenage-piger er særligt udsatte og risikerer at få parfumeallergi. Foto: Colourbox

Mange piger ved ikke, at den bodylotion, deodorant og make-up, som de kommer på huden hver dag, indeholder parfume og derfor sætter dem i stor risiko for at få parfumeallergi. Det viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen blandt piger i alderen 13-16 år.

En ny kampagne, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen lancerer i dag, skal give piger mere viden om, hvordan de kan mindske deres risiko for at få parfumeallergi ved at vælge parfumefrie varianter, der er bedre for huden.

- Næsten fem procent af EU’s befolkning er parfumeallergikere, og unge piger er i særlig stor risiko for at få allergi på grund af deres store forbrug af plejeprodukter med parfume. Derfor lancerer jeg nu en kampagne med en række gode råd til, hvordan man kan mindske sin risiko for at få parfumeallergi – for eksempel ved at udskifte sin deodorant med én uden parfume, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Miljøstyrelsen har spurgt 411 piger i alderen 13-16 år om deres forbrug af plejeprodukter af for eksempel shampoo, cremer, make-up og deodorant. Undersøgelsen viser, at de 16-årige bruger væsentligt flere plejeprodukter end de 13-årige. Samtidig viser undersøgelsen, at teenagepigerne ikke ved, at mange af produkterne indeholder parfume.

Økologisk og naturligt er ikke lig med parfumefri
Fire ud af ti piger i undersøgelsen tror fejlagtigt, at de ikke kan få parfumeallergi, hvis de bruger produkter, der er naturlige eller økologiske. Men parfumestoffer som kokos, citron og granatæble kan også give allergi, selvom duftene er naturligt fremstillet. Derfor råder Miljøstyrelsen pigerne til også at undgå naturlige parfumestoffer, hvis de vil styre uden om parfume.

- Målet er ikke at få de unge piger til at holde helt op med at bruge parfumeholdige produkter, men at oplyse dem om, at brugen af plejeprodukter med parfume i kan resultere i allergi. Parfumeallergi er livsvarig og kan føre til permanent eksem, hvilket kan påvirke livskvaliteten og have store omkostninger for den enkelte, siger Esben Lunde Larsen.

Sådan kan du passe bedre på din hud

  • Brug en parfumefri deodorant
  • Sprøjt din parfume på tøjet i stedet for direkte på huden
  • Udskift produkter, der bliver længe på huden med parfumefrie. F.eks. din ansigtscreme eller bodylotion

Kilde: Miljøstyrelsen

Mest allergifremkaldende produkter med parfume

  • 1. Deodorant
  • 2. Parfumeret creme
  • 3. Ren parfume
  • 4. Shampoo
  • 5. Flydende sæbe

Kilde: Miljøstyrelsen

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: