Ulovlig medicin i otte svinebesætninger

SVIN – Fødevarestyrelsens rejsehold har fundet ulovlig antibiotika fundet i otte svinebesætninger ved Viborg og Skive. Svineproducenten, som ejer alle otte besætninger, bliver nu meldt til politiet.

Fødevarestyrelsne har fundet ulovlig medicin i otte svinebesætninger ved Viborg og Skive. Foto Colourbox

Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold fandt ved et kontrolbesøg den 4. juni 50 kg ulovlig medicin i en svinebesætning. Prøver viser nu, at der som forventet er tale om en særlig type tetracyklin (antibiotika), der ikke er godkendt i Danmark.

​Den ulovlige medicin er efterfølgende fundet hos fem besætninger med samme ejer. Veterinærrejseholdet har desuden kontrolleret yderligere fem besætninger med tæt kontakt til de oprindelige seks besætninger. Foreløbigt er den særlige type tetracyklin fundet i prøver af foder og vand fra to af besætningerne, mens svaret fra de sidste tre foreligger endnu ikke

Uansvarligt
- Det er bekymrende, at enkelte svineproducenter kan opføre sig så uansvarligt. De risikerer at bringe fødevaresikkerheden og den danske svineeksport i fare, når de gambler med ulovlig import af medicin, siger Per Henriksen, der er veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.

- Antibiotika skal kun bruges til dyr, når de er syge – og kun med en dyrlæge involveret. Jeg er derfor tilfreds med, at vi hurtigt har fået inddæmmet problemet og fået sagen under kontrol, siger han.

Fødevarestyrelsen har nedlagt forbud mod, at der i en periode flyttes dyr til slagtning fra de 11 besætninger. Det gælder dermed også de tre besætninger, hvor man stadigvæk afventer prøvesvar. Det vurderes, at sagen ikke vil omfatte flere besætninger.

Ejerne er orienteret om, at forholdet vil blive politianmeldt.

Fakta
Tetracykliner er en gruppe af bredspektrede antibiotika, der omfatter fire stoffer: tetracyklin (tetracyklinhydrochlorid), chlortetracyklin, oxytetracyklin og doxycyklin. Kun de tre sidstnævnte er godkendt til behandling af dyr i Danmark. Alene disse tre tetracykliner må derfor – efter en dyrlæges ordination – anvendes til behandling af fødevareproducerende dyr som fx svin.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: